Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

de | aug. 27, 2023

În Duminica a XII-a după Rusalii credincioșii din Parohia Sălisca, Protopopiatul Dej, și-au serbat cu anticipație hramul bisericii: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuit în Biserica Ortodoxă în 29 august.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru, alături de un numeros sobor de preoți.

În cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică, Arhim. Dumitru a subliniat că fiecare dintre noi creștinii trebuie să ne însușim întrebarea tânărului bogat: Ce să fac ca să fac ca să moștenesc viața cea de veci?

Oare ne punem noi această întrebare esențială și existențială? Tare mă tem că nu, sau dacă ne-o punem o facem foarte rar, în ultimă instanță, când știm că am pierdut această lume și că ne apropiem de cerul Lui Dumnezeu și nu știm dacă am alergat întra colo. Atunci ne punem întrebarea: ce se va întâmpla cu noi? Ce urmează acum? Ori, aceste întrebări, ne îndeamnă evanghelia de astăzi, să ni le punem încă din tinerețile noastre. Observăm din evanghelie că tânărul, care era și dregător și bogat, în realitate nu trăia, pentru că el se duce la Hristos și îi cere viață. Și noi trebuie să ne punem întrebarea aceasta: oare chiar trăim? Suntem tineri, suntem și mai vârstnici, avem tot ce ne trebuie și nu ne lipsește nimic, dar trebuie să ne punem această întrebare: oare chiar trăim?

Această problemă trebuie să ne preocupe pe noi, creștinii practicanți, oameni ai Bisericii. Trebuie să împlinim voia Lui Dumnezeu, astfel încât veșnicia Lui să devină mai importantă decât viața pământească. Viața noastră pământească să cântărească doar atât cât trebuie și este necesar, și să punem pe primul loc veșnicia în Dumnezeu.”

Din soborul preoților slujitori au mai făcut parte: Protopopul Dejului, Pr. Ioan Buftea, Arhid. Dan Grigore Văscu, directorul postului de radio Renașterea, preotul paroh, Pr. Vlad Cristian Todoran, și alți preoți din parohiile învecinate.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei iar la momentul chinonicului, baritonul Alexandru Chiriac a interpretat pricesne.

La final, preotul paroh, Pr. Vlad Cristian Todoran a mulțumit soborului de preoți pentru participarea la sărbătoarea parohiei, precum și ctitorilor implicați în lucrările de renovare în care se află acum biserica.

Scurt istoric

Parohia are și o biserică monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli  Mihail și Gavriil”, ce datează din secolul al XVII-lea, cunoscută drept „Biserica din Deal”.

Piatra de temelie a bisericii actuale, cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”, a fost pusă în anul 1946. Lucrările au fost întrerupte din cauza regimului comunist, dar cu toate acestea construirea bisericii a fost finalizată în anul 1974. Lăcașul de închinare a fost sfințit la data de 25 august 1974, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Între anii 1984-1986 s-a executat pictura bisericii, în tehnica tempera, de către pictorul Coriolan Munteanu.

La data de 24 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit Altarul de vară și a oficiat slujba sfeștaniei la casa parohială.

În prezent, biserica se află în proces de restaurare și înfrumusețare, urmând a fi pictată din nou, în tehnica frescă.

Mai multe poze aici

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Pr. Prof. Stelian Tofană a conferențiat la Dej pe tema dependențelor

Pr. Prof. Stelian Tofană a conferențiat la Dej pe tema dependențelor

„Dependențele – Utopia unei eliberări?!”, a fost tema despre care părintele Stelian Tofană a conferențiat în fața a sute de dejeni. În cadrul Proiectului Cultural ,,Familia și Societatea, ce ne spune Biblia?”, organizat de către Protopopiatul Ortodox Român Dej în...

Studiu biblic în Protopopiatul Ortodox Turda

Studiu biblic în Protopopiatul Ortodox Turda

Joi, 16 noiembrie 2023, începând cu ora 18:00, la sediul Protopopiatului Ortodox Turda, s-a desfășurat un program biblic susținut de pr. dr. Cătălin Varga, specialist în teologie biblică și preot la Parohia Ortodoxă Oprișani I din municipiul Turda. Acest eveniment,...

În curtea Spitalului de Urgență Bistrița se va construi o biserică

În curtea Spitalului de Urgență Bistrița se va construi o biserică

Capela din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița va fi funcționa într-o bisericuță care urmează să fie construit în curtea spitalului, a anunțat managerul instituției, Gabriel Lazany la începutul acestei luni. Decizia a fost luată în primul rând din...

Ziua Armatei, sărbătorită în comuna Jucu

Ziua Armatei, sărbătorită în comuna Jucu

Ca în fiecare an, Ziua Armatei Române a fost marcată și în Comuna Jucu, printr-un eveniment organizat de Unitatea Militară, în colaborare cu administrația locală, Școala „Gheorghe Barițiu” și Biserica Ortodoxă.