Institutul de Istorie „George Barițiu“ în lumina „Anului Avram Iancu“ | Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan

de | mai 30, 2024

Institutul de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca este continuatorul activității Institutului de Istorie Națională din perioada interbelică. De-a lungul timpului, s-a remarcat prin organizarea numeroaselor evenimente ce aduc în fața opiniei publice rezultatele cercetărilor fundamentale bazate pe istoria medie, premodernă, modernă și contemporană a României, dar și prin participarea la numeroase manifestări din sfere convergente profilului academic. Astfel, realizările susținute și performațele recunoscute în țară și în străinatate, au adus prestigioasei instituții, statutul de excelenţă în cadrul unităţilor Academiei Române.

Dorind să readucem și să păstrăm în memoria colectivă momente și personalități care au marcat istoria noastră națională, Radio Renașterea l-a invitat pe acad.prof.univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu“ și președintele Comisiei Mixte de Istorie Româno-Maghiare, să ne vorbească, despre evenimentele pe care institutul le-a organizat în ultima perioadă, în contexul „Anului Avram Iancu“ în care ne aflăm, pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului transilvănean.

Astfel, pentru a marca personalitatea complexă a lui Avram Iancu, epoca plină de frământări în care a trăit și a luptat, contextul intern și internațional în care au avut loc evenimentele revoluționare din Transilvania de la 148-1849, Institutul de Istorie „George Barițiu“ a organizat la Deva, Conferința Internațională intitulată „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca“. Pe lângă un public entuziast și personalități publice locale și centrale, manifestarea științifică s-a bucurat de prezența unor consacrați oameni de știință români și străini din Austria, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Moldova, Serbia, S.UA. și Ungaria.

Păstrând aceeși temă a memoriei „Crăișorului munților“, la Institutul de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca s-a desfășurat și ediția din acest an al „Maratonului Istoriei“, eveniment în care crecetători și profesori alături de studenți, elevi, seniori și parteneri au vorbit despre „Avram Iancu și contemporanii și despre valorile revoluției europene de la 1848-1849“.

În ceea ce privește activitatea Comisiei mixte de istorie româno-maghiară, a cărei președinte este acad. Ioan Bolovan, după cinci decenii de relații istoriografice româno-maghiare, dincolo de unele puncte de vedere în contradictoriu, îmbucurător este faptul că se constată o importantă armonizare a discursurilor și a tematicilor. În acest sens, invitatul nostru ne-a declarat în premieră faptul că, cele două instituții academice română și maghiară, au în vedere chiar o lucrare comună în ceea ce privește istoria Transilvaniei.

Vă invit să ascultați întreg interviul.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Institutul de Istorie „George Barițiu“ în lumina „Anului Avram Iancu“ | Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA