Întâlnire dintre copii și bunici, la Centrul social „Sf. Kamill” din Zorilor

de | mart. 23, 2023

Parohia ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” din cartierul clujean Zorilor, în colaborare cu Liceul de informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, a organizat joi, 23 Martie 2023, o activitate culturală și socială la Căminul „Sf. Kamill”, de pe raza parohiei, situat pe str. Pădurii nr. 11. Un grup de școlari, însoțiți de doamna învățătoare Niculina Boncea și de profesoara de religie Liliana Mititean, au  prezentat, de la ora 14, în capela căminului social, un program artistic legat de sărbătorile Pascale. Copiii au fost însoțiți și de cei doi preoți ai parohiei, Pr. Cornel Felecan și Pr. Călin Ficior. Ei au fost actorii unei scenete istorice, au recitat poezii și au cântat pentru bunicii care sunt găzduiți în acest centru. Înainte de începerea programului artistic, Pr. Cornel Felecan le-a transmis bunicilor că, împreună cu cei mici, doresc să-i bucure și să le aducă un strop de lumină și speranță, pentru a simți în sufletele lor prezența Luminii lui Hristos și a sărbătorii Învierii Domnului ce urmează. Totodată, dorința celor mari, dar și a celor mici, a fost să le mai aline bunicilor din centru, dorul de copiii și nepoții lor, mai ales că anul 2023 a fost declarat de Patriarhia Română ca fiind „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.

Cei din centru au fost bucuroși de vizita celor mici și au ascultat cu atenție programul realizat de școlari. La final, copiii au oferit, cu ajutorul preoților parohiei, daruri pentru persoanele în vârstă de la Căminul social „Sf. Kamill”. Ei au dăruit și felicitări de primăvară realizate la școală. Cei mici au fost, la rândul lor, răsplătiți cu dulciuri, așa cum obișnuiesc bunicii să-i răsfețe pe nepoți, oferindu-le dragoste și atenție. La final, persoanele în vârstă și copiii au interacționat și au povestit, unii reamintindu-și de copilărie, ceilalți povestind de bunicii lor. Întâlnirea dintre bunici și copii s-a terminat, așa cum se obișnuiește, cu îmbrățișări și cu promisiunea că le vor mai trece pragul, pentru a mai peterece împreună clipe frumoase și pline de învățăminte.

Vizita copiiilor de la Liceul de informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca la Căminul social „Sf. Kamill” face parte din programul catehetic „7 Pași” desfășurat de parohie în perioada 2 martie – 6 aprilie 2023. În fiecare săptămână, în ziua de joi, copiii din parohie cu vârsta între 7 și 14 ani, desfășoară la demisolul bisericii de pe str. Meteor, activități culturale și educative. Ei au parte în aceste întâlniri educative de discuții pe teme religioase, activități și jocuri sportive, ateliere de gătit, muzică, film, dar și vizite la muzee, biblioteci și la cămine de bătrăni. Printre activitățile realizate s-a numărat o vizită la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, unde au putut admira expoziția „Ocolul Pământului în 150+ șahuri” a profesorului clujean Emil Sitaru. Cei mici s-au mai întâlnit și cu seniorii parohiei și au susținut un mini campionat de șah.

Dincolo de acest proiect catehetic, Parohia ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” din cartierul clujean Zorilor desfășoară și alte activități sociale. Prin programul numit sugestiv „Duminica Fratelui”, se oferă în fiecare duminică, o masă caldă la Centrul social de Urgență al primăriei Cluj-Napoca de pe str. Dragoș Vodă nr. 36. În fiecare lună, timp de o săptămână, parohia ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” din Cluj-Napoca oferă o masă caldă și copiiilor de la Centrul Sf. Onufrie, de lângă Mănăstirea Florești. Parohia clujeană desfășoară și programul social „Din suflet pentru trup”, prin care se oferă medicamente gratuite persoanelor cu venituri mici. În cadrul parohiei ortodoxe „Pogorârea Sf. Duh” se desfășoară și programul social „Ospățul Bucuriei”, prin care persoanele singure din parohie participă la seri de rugăciune și activități de socializare. O implicare activă la nivelul parohiei o au și femeile din comitetul parohial care oferă o masă caldă, la domiciliu, persoanelor nevoiașe și care nu se pot deplasa.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Parohiile Ortodoxe Ilva Mică I și Ilva Mică II Someș, din Protopopiatul Năsăud, prin preoții Iuliu Brici și Ștefăniță Potra, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Feldru și Asociația „O cană cu apă” a tinerilor ortodocși din Feldru, au organizat, în data de 30...

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...