Întâlnirea cercului pastoral-misionar Mocod

de | mai 18, 2015

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, preoţii din cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Dan Vasile, s-au întâlnit în Duminica a 6-a după Paşti, în parohia Mocod din protopopiatul Năsăud.

Începând cu ora 17:00, în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în prezenţa a numeroşi credincioşi, soborul celor 13 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Dan Vasile, au săvârşit Acatistul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.IMG_1700

În cuvântul rostit la finalul slujbei acatistului, pr. Coprean Cornel de la parohia Nimigea de Sus a vorbit credincioşilor despre porunca cea mare a iubirii care stă la baza creştinismului. Tot în cuvântul de învăţătură părintele a arătat că Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne înfăţişează legea iubirii ca o legătură fundamentală a omului cu Dumnezeu şi cu semenii şi a subliniat că Taina Spovedaniei este remediul căderii din iubirea faţă de Dumnezeu şi aproapele. În încheiere, părintele paroh Dan Vasile a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi.

20150517_174808

Seara duhovnicească de la Mocod continuă activitatea misionară a cercului preoţesc cu acelaşi nume, aceasta fiind cea de a doua întâlnire din acest an prin care Hristos este mărturisit în parohiile acestui cerc pastoral. Totodată acest eveniment se încadrează şi în seria de manifestări dedicate Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, în Patriarhia Română. Următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc va avea loc în Duminica a 6-a după Rusalii, în parohia Runcul Salvei.

 

Biserica parohiei Mocod cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită în stil neobizantin între anii 1932-1935. În anul 1935, după finalizarea construcţiei, a avut loc slujba de sfinţire oficiată de episcopul Iuliu Hossu. În anul 1958 biserica a fost pictată în interior, pentru ca în acelaşi an să fie resfinţită de vrednicul de pomenire ÎPS Teofil Herineanu. Actuala pictură a fost executată între anii 2002-2005 de pictorul Croitoru Gheorghe în tehnica tempera grasă. În anul 2005 la data de 17 iulie s-a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii de Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul, paroh fiind pr. Dan Vasile.

În anul 2010 s-a construit în faţa Sfintei Biseici un monument al eroilor din cele două războaie mondiale, ale căror nume au fost inscripţionate pe o faţetă, iar pe cealaltă s-au realizat în tehnica mozaic icoanele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi ale Sfinţilor Martiri Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.

În prezent biserica şi comunitatea din Mocod este păstorită de pr. Dan Vasile, coordonatorul cercului pastoral-misionar Mocod.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...