Întâlnirea cercului pastoral-misionar Mocod

de | mai 18, 2015 | Activități parohiale

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, preoţii din cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Dan Vasile, s-au întâlnit în Duminica a 6-a după Paşti, în parohia Mocod din protopopiatul Năsăud.

Începând cu ora 17:00, în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în prezenţa a numeroşi credincioşi, soborul celor 13 preoţi slujitori, alături de părintele paroh Dan Vasile, au săvârşit Acatistul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.IMG_1700

În cuvântul rostit la finalul slujbei acatistului, pr. Coprean Cornel de la parohia Nimigea de Sus a vorbit credincioşilor despre porunca cea mare a iubirii care stă la baza creştinismului. Tot în cuvântul de învăţătură părintele a arătat că Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne înfăţişează legea iubirii ca o legătură fundamentală a omului cu Dumnezeu şi cu semenii şi a subliniat că Taina Spovedaniei este remediul căderii din iubirea faţă de Dumnezeu şi aproapele. În încheiere, părintele paroh Dan Vasile a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi.

20150517_174808

Seara duhovnicească de la Mocod continuă activitatea misionară a cercului preoţesc cu acelaşi nume, aceasta fiind cea de a doua întâlnire din acest an prin care Hristos este mărturisit în parohiile acestui cerc pastoral. Totodată acest eveniment se încadrează şi în seria de manifestări dedicate Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, în Patriarhia Română. Următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc va avea loc în Duminica a 6-a după Rusalii, în parohia Runcul Salvei.

 

Biserica parohiei Mocod cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost construită în stil neobizantin între anii 1932-1935. În anul 1935, după finalizarea construcţiei, a avut loc slujba de sfinţire oficiată de episcopul Iuliu Hossu. În anul 1958 biserica a fost pictată în interior, pentru ca în acelaşi an să fie resfinţită de vrednicul de pomenire ÎPS Teofil Herineanu. Actuala pictură a fost executată între anii 2002-2005 de pictorul Croitoru Gheorghe în tehnica tempera grasă. În anul 2005 la data de 17 iulie s-a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii de Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul, paroh fiind pr. Dan Vasile.

În anul 2010 s-a construit în faţa Sfintei Biseici un monument al eroilor din cele două războaie mondiale, ale căror nume au fost inscripţionate pe o faţetă, iar pe cealaltă s-au realizat în tehnica mozaic icoanele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi ale Sfinţilor Martiri Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.

În prezent biserica şi comunitatea din Mocod este păstorită de pr. Dan Vasile, coordonatorul cercului pastoral-misionar Mocod.

 

Ultimele articole

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Liturghie Arhierească în Șimleu Silvaniei

Duminică, 20 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, între care...

AGENDA CULTURALĂ | 21-24 noiembrie 2022

AGENDA CULTURALĂ | 21-24 noiembrie 2022

Opera Națională Română din Cluj-Napoca Sunteți curioși să pătrundeți în lumea primei instituții lirice din România! Dacă da, sunteți așteptați cu mic, cu mare miercuri, 23 noiembrie începând cu ora 15:00, la Tururile ghidate organizate la Opera Națională Română din...

Ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Cluj 1

Ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Cluj 1

Ședința administrativă a preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj s-a desfășurat, marți, 18 octombrie, potrivit tradiției, în istorica biserică de pe strada „Bisericii Ortodoxe”. Și tot conform cutumei, ședința a debutat cu o slujbă Te-Deum, oficiată de...