INTERVIU | Este foarte important, mai întâi de toate, să ne facem timp pentru rugăciune! – arhim. Casian Ioana

de | oct. 13, 2020

Situată în zona Munţilor Apuseni, la cota 1200, Mănăstirea Râşca Transilvană oferă pelerinilor, pe lângă un loc de reculegere și rugăciune, o priveliște de neuitat. Înființată în urmă cu aproape 20 de ani, biserica mănăstirii este inspirată din arhitectura perioadei lui Ștefan cel Mare. Așezământul monahal de călugări este ocrotit de „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. „Este un loc de reculegere, curățire și rugăciune, care întâmpină sufletele ostenite și împovărate ale pelerinilor ce caută întâlnirea cu Dumnezeu. Mulți vin aici dornici să primească un cuvânt duhovnicesc, protector și încurajator”, potrivit părintelui stareț, arhim. Casian Ioana, în interviul acordat postului de Radio Renașterea.

RR: Părinte stareț Casian Ioana, Mănăstirea Râșca Transilvană, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, este un loc al regăsirii fiecărui pelerin care stăbate drumul până aici, o adevărată oază de sănătate spirituală și nu numai, datorită locului unde este amplasată.

Arhim. Casian: Mănăstirea Râșca Transilvană este situată în zona Munților Apuseni, pe teritoriul administrativ al comunei Râșca, în apropiere de barajul Beliș-Fântânele și la confluența drumurilor care unesc județele Cluj, Alba și Bihor. Este un loc de reculegere, curățire și rugăciune, care întâmpină sufletele ostenite și împovărate ale pelerinilor ce caută întâlnirea cu Dumnezeu. Mulți vin aici dornici să primească un cuvânt duhovnicesc, protector și încurajator. Pelerinul care va străbate drumul spre acestă mănăstire se va bucura de o priveliște deosebită, un peisaj de o rară frumusețe, cu aer curat de munte și o lumină unică ce-oferă particularitate locului, mai ales că așezământul monahal se află la cota 1200.

INTERVIU | Este foarte important, mai întâi de toate, să ne facem timp pentru rugăciune! – arhim. Casian Ioana

Biserica mănăstirii, inspirată arhitectural și religios din stilul ștefanian

RR: Cum a luat ființă mănăstirea, care este istoricul ei?

Arhim. Casian: Mănăstirea Râșca Transilvană a fost înființată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, în data de 20 noiembrie 2002, ca urmare a inițiativei preoților și a credincioșilor din zonă, care își doreau să aibă pe aceste meleaguri un loc de rugăciune, unde să își găsească pacea și împăcarea cu Dumnezeu. Proiectul bisericii a fost realizat de regretatul arhitect Ioan Arboreanu, care s-a inspirat arhitectural și religios din perioada domniei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, respectiv din stilul moldovenesc sau ștefanian. Punerea pietrei de temelie a lăcașului de cult a avut loc pe 2 aprilie 2003, în prezența mitropolitului Bartolomeu. Lucrările, desfășurate parțial sub coordonarea inginerului Petru Litanu, au fost realizate în perioada 2002 – 2018,  la finalul cărora, în același an, a avut loc și sfințirea bisericii de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Mobilierul bisericesc din naosul bisericii, precum și ușile de acces în biserică, lucrări de mare rafinament, au fost executate de sculptorul Viorel Mihiș. Între anii 2014-2016, biserica a fost împodobită cu pictură de pictorul Alexandru Nicolau, împreună cu ucenicii săi, realizată în tehnica frescă, o inspirație a izvoarelor bizantine din secolul al XIV-lea, care se destinge prin coloritul armonios, prin inserția desenului și prin arta compoziției.  Complexul monahal mai cuprinde și un altar de vară. În viitor, ne dorim ridicarea unei case monahale, a unei stăreții și a unei clopotnițe, și, desigur, ne gândim să construim și un arhondaric unde să fie cazați pelerinii care vin de la distanțe mai mari. 

Să ne îngrijim să fie mai multă liniște și pace în sufletele noastre

RR: Așa cum ne mărturiseați,în această lume agitată și cu diverse probleme, în care secularizarea devine tot mai accentuată și cărările dintre oameni tot mai greu accesibile,  mulți creștini caută răspunsuri, pace și liniște în tinda mănăstirilor. Ca părinte duhovnicesc, ce cuvinte de îmbărbătare puneți la sufletele pelerinilor?

Arhim. Casian: În acestă perioadă mai grea, de încercări, trebuie să ne îngrijim să fie mai multă liniște și pace în sufletele noastre, dar acest lucru se poate face numai prin rugăciune. Sfântul Vasile cel Mare spunea că „începutul tuturor faptelor bune este rugăciunea”. Orice lucru pe care îl facem, ar trebui să-l începem cu rugăciune și așa o să vedem că rugăciunea ne va aduce împliniri, este cea care ne ține în legătură permanentă cu Dumnezeu, ne schimbă viața și ne aduce pace în suflet. Sfântul Ioan Scărarul zicea că rugăciunea este „punte de trecere peste ispite și zid de apărare împotriva necazurilor”, adică cea care ne ajută și ne ferește de toate răutățile. De aceea Îl invocăm în rugăciune pe Dumnezeu, spre a primi pacea în suflete. Părintele Dumitru Stăniloae spunea: „L-am căutat pe Dumnezeu în oamenii din satul meu, apoi în cărți, în idei și în simboluri, dar acest lucru nu îmi dădea nici pace și nici dragoste. Și într-o zi am descoperit în scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii că este posibil să Îl întâlnești pe Dumnezeu cu adevărat în rugăciune.”

Avem timp de mers la spectacole, la piese de teatru, la petreceri, la plimbări, la discuții fără rost, la cumpărături, avem timp de stat în fața televizorului ore în șir, avem timp de făcut de toate, dar nu avem timp pentru rugăciune. Este foarte important, mai întâi de toate, să avem timp pentru rugăciune! Ca să citim un psalm pe zi sau un capitol din Noul Testament, nu este nevoie decât de câteva minute. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că pentru cine citește Sfânta Scriptură și, mai ales, Noul Testament, acestea devin ca o pecete în sufletul omului, care nu se va mai șterge niciodată. Și atunci rugăciunea este foarte importantă în viața noastră, în conlucrare cu Dumnezeu, ca să putem găsi pacea și alinarea. Dincolo de orice bogăție, rugăciunea este prima lucrare a omului prin care acesta se transfigurează și își împlinește sufletul și viața sa.

INTERVIU | Este foarte important, mai întâi de toate, să ne facem timp pentru rugăciune! – arhim. Casian Ioana

Să dea Dumnezeu ca fiecare să ne găsim împlinirea în această lume!

RR: Părinte stareț, în fiecare an pe data de 14 octombrie, obștea mănăstirii își cinstește ocrotitoarea, pe Sfânta Parascheva. Care este programul slujbelor din acest an?

Arhim. Casian: Programul liturgic specific sărbătorii hramului din acest an va începe în ajunul zilei de cinstire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la ora 18:00, cu slujba de Priveghere. Dimineața, de la ora 8:00, va fi oficiată slujba de sfințire a apei, iar, în acest an, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în mijlocul nostru se va afla Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Il vom întâmpina la ora 9:30, urmând ca de la ora 10:00, pe altarul de vară, să fie oficiată Sfânta Liturghie, cu respectarea tuturor normelor de distanțare socială, impuse pentru această perioadă.

RR: Vă mulțumim, părinte stareț Casian Ioana  pentru cuvintele alese și pentru rugăciune.  Vă rugăm să adresați tuturor ascultătorilor postului de radio Renașterea un gând duhovnicesc!

Arhim. Casian: La această sărbătoare, când o cinstim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, să avem cu toții pace și bucurie! Să dea Dumnezeu ca fiecare să ne găsim împlinirea în această lume, văzută pentru veșnicie, în Biserica lui Hristos. Dumnezeu să ne ajute și să ne binecuvinteze!

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Interviu
Aniversare Radio Cluj – 70 de ani  | Manager Bogdan Roșca (AUDIO)

Aniversare Radio Cluj – 70 de ani | Manager Bogdan Roșca (AUDIO)

Radio Cluj – parte a Societății Române de Radiodifuziune, a aniversat 70 de ani de la primul semnal în eter, un moment special pe care Radio Renașterea l-a marcat prin invitația pe care a lansat-o managerului instituției, dl Bogdan Roșca-Zasmescu, de a ne vorbi despre...

Peste 110.000 de intervenții ale ambulanțelor clujene, în 2023

Peste 110.000 de intervenții ale ambulanțelor clujene, în 2023

În anul 2023, ambulanțele Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj au răspuns la peste 110.000 de apeluri, și asta chiar în condițiile în care lipsa mașinilor și a personalului a fost și a rămas, de ani buni, una dintre provocările majore cu care se confruntă...