Kilometrul albastru la mănăstirea Rebra-Parva

de | mai 29, 2017

Sub egida Asociației GAL Ruralis o parohie ortodoxă și o școală generală și-au dat mâna pentru a cultiva relația dintre Dumnezeu, om și natură în comunitățile Parva și Nepos.

Tinerii ortodocși ai Parohiei Ortodoxe Nepos, prin preotul Vasile Rus și Emilia Rus și elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Scurtu” din Parva, prin director Mărina Flore și coordonator de proiecte și programe educative Aneta Pop, s-au unit pe drumul protejării mediului natural în toamna anului 2016, când au participat în cadrul campaniei “Let’s do It, România!” la eliberarea locurilor de vis din Parva și a malului râului Someș de deșeurile care distrug speranța unui viitor curat și durabil în comunitățile bistrițene.

Sâmbătă, 27 mai 2017, cei din Nepos au  militat încă o dată pentru sănătate și curățenie, într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, la mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva, un colț de rai aflat în grija părintelui stareț Chiril, care a fost o gazdă caldă și primitoare. La eveniment au participat și 20 de elevi  de la Colegiul Național „George Coșbuc” și Colegiul Silvic „Transilvania” din Năsăud, prin implicarea doamnelor profesoare Camelia Berceni și Romelia Cosma.

Activitățile au început la ora 11.00 cu participarea la slujba sfintei Liturghii în biserica mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva. A urmat apoi prezentarea temei Dumnezeu, omul și natura în trapeza mănăstirii. Preotul Vasile Rus a subliniat importanța comuniunii dintre Dumnezeu, om și natură, arătând faptul că această temă este prețuită de Biserica Ortodoxă întrucât ea stă la baza unui viitor frumos fără deșeuri materiale și spirituale și cultivă sănătatea noastră trupească și sufletească.

Oameni dragi care îl iubesc pe Dumnezeu, omul și natura ne-au onorat cu prezența. Instituția Gărzii de Mediu Bistrița prin domnul comisar șef Gabriel Petraș: „Salut cu drag acest demers pentru a cultiva respectul față de natură și un viitor curat fără deșeuri materiale și spirituale. Dacă astfel de inițiative ar fi mai multe în județul nostru și în țară s-ar schimba în bine situația apelor și rîurilor care ne tranzitează localitățile”.

Doamna director Mărina Flore al Școlii Gimnaziale „Vasile Scurtu” din Parva: „Cel mai potrivit loc pentru a cultiva această temă Dumnezeu, omul și natura este aici la mănăstirea noastră dragă. Omul cu sufletul frumos care  îl iubește pe Dumnezeu iubește și natura iar omul care iubește natura îl iubește pe Dumnezeu”.

Domnul Lucian Moldovan: „Reprezint presa bistrițeană în acest parteneriat de suflet. Vă îndemn să facem front comun pentru un viitor curat fără deșeuri materiale și spirituale în comunitățile noastre. Să ne întoarcem, așadar cu fața la natură. Lucruri mărunte, la prima vedere neînsemnate, au mare valoare în realitate. Să mergem în natură și să fim prietenoși cu ea”.

Părintele stareț Chiril: „Omul este mijlocitor între Dumnezeu și natură, este preotul care aduce jertfă de mulțumire lui Dumnezeu în numele naturii și a făpturilor necuvântătoare. Potrivit gândirii sfântului Maxim Marturisitorul omul poate să transforme tot pământul în rai numai atunci când va purta raiul în el însuși”.

După dezbatere peste 60 de elevi sub supravegherea profesorilor, a voluntarilor asociației Ruralis și a comisarilor Gărzii de Mediu Bistrița  au participat la diverse ateliere de lucru. Ei au pictat pietre de râu și cochilii de melci, au realizat plăcuțe de informare și atenționare pentru protejarea cursurilor de apă, face painting, activități sportive în aer liber și inițiere tehnici de prim ajutor în cazul unor accidente în natură.

Domnul comisar șef al Gărzii de Mediu Bistrița a oferit o lecție de biologie în natură prin analiza la microscop a apei din rîu și a insectelor din natură. Au fost prezentate de domnul Cristian Țetcu pe tabletă și smartphone aplicațiile gratuite de gestionare a mormanelor ilegale de deșeuri aflate în mediul natural, Trashout și Let’s Do It, cu recomandarea de a fi utilizate activ de elevi. Atât domnul Cristian Țetcu cât și domnul comisar Gabriel Petraș au oferit premii elevilor care s-au evidențiat în cadrul acestor activități.

Elevii implicați în proiect au ecologizat valea Rebrei și au oferit gratuit saci, mănuși de protecție și informații gospodarilor din zonă cu îndemnul de a colecta selectiv deșeurile casnice și a produce compost.

Coordonatorii de proiect au semnat protocolul pentru „adoptarea” unui kilometru de curs de apă de către elevii din Parva și Nepos, pe râul Rebra și afluenți ai Someșului Superior.

Evenimentul s-a încheiat pe malul rîului Rebra cu un foc de tabără, jocuri în aer liber, cântece despre natură care toate au consfințit bucuria întâlnirii și legarea unor prietenii între tinerii din Nepos și Parva cu promisiunea că acest parteneriat va fi întreținut și în viitorul apropiat.

Preot Vasile Rus

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...