Lansare album fotografic: 290 de ani de atestare documentară a bisericii de lemn din Tăuți

de | nov. 8, 2023

Editarea albumului „Biserica de lemn din Tăuți – 290 de ani de la prima atestare documentară” reprezintă un proiect inițiat și realizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj împreună cu preotul Florin Parasca de la Parohia Ortodoxă din Tăuți.

Apărut la Editura „Tradiții Clujene”, albumul are o prefață semnată de pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău și texte de specialitate ce aparțin profesorilor universitari Ioan Bolovan și Marcel Muntean. Grafica volumului îi aparține lui Nicolae Nerțan, iar numeroasele fotografii ale acestui monument istoric restaurat au fost realizate de Darius Echim și de preotul paroh Florin Parasca.

Volumul va fi lansat sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 15:00, la biserica de lemn din Tăuți, comuna Florești, în cadrul unui eveniment mai amplu, care include și o slujbă de Tedeum, oficiată de episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul.

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul lansării se numără: PS Benedict Bistrițeanul, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, prof.univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și prof. univ. dr. Marcel Ghe. Muntean.

„Acest demers de promovare este mai mult decât necesar și lăudabil, urmând firesc restaurării de amploare din ultimii ani, și, din câte știm, reprezintă o premieră în acest sens la nivelul județului Cluj. Să ne bucurăm, așadar, de acest album, sperând că va fi un model, că va deschide căi de urmat, că restaurarea bisericilor de lemn clujene și apoi promovarea lor prin albume individuale va deveni o preocupare constantă”, afirmă în cuvântul introductiv consultantul artistic Consuela Bendea, cea care s-a îngrijit, din partea CJCPCT Cluj, de apariția volumului.

Biserica din Tăuți, comuna Florești, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, este unul din cele mai valoroase monumente religioase de lemn ale județului Cluj. Atestat documentar în urmă cu 290 de ani, lăcașul de cult a fost restaurat în întregime și rămâne un exemplu de biserică monument istoric în care se slujește și care slujește în continuare comunității.

FOTO: CJCPCT Cluj

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Târg de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Târg de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Handmade Transilvania, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită în perioada 28 februarie-2 martie 2024 la Târgul de Mărțișor. Pe perioada târgului, vor fi...

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la o seară dedicată muzicii de cameră în compania Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicușor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărășan -...

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...