Maestrul Teodor Botiș – un reper al artei românești contemporane

de | oct. 10, 2023

Pictura este o mare iubire, o iubire căreia trebuie să i te dăruiești total, cu durere, cu suflet, cu pasiune şi cu optimism şi să ai sentimentul că totul tinde spre desăvârșire.” (Teodor Botiș)

Pornind de la cuvintele autorului lucrărilor pe care zilele acestea le putem admira la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, am avut bucuria de a-l avea invitat la Radio Renașterea chiar pe maestrul Teodor Botiș, pentru a vorbi despre acest eveniment dedicat profesoarei Elena Constanța Botiș, mamă și soție.

De altfel, așa cum IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei remarca întreaga familia Botiș astfel: „E o familie de artiști care iubesc frumosul. Maestrul Teodor Botiș și fiica Domniei Sale, Manuela Botiș, ne fascinează prin modul în care sunt legați de pictură și realizează pictură care ne intră la inimă. S-a repetat mereu spusa lui Dostoievski cum că frumosul va mântui lumea, dar în cazul dânșilor chiar se potrivește afirmația.”

Vorbind despre expoziția de pictură și arta decorative, armonia dintre parte și întreg, atât de esențială în compoziție este unul dintre principiile pe care artistul plastic Teodor Botiș îl respectă cu desăvârșire. Și, iată această armonie împreună dintre frumos și bine, este remarcată și subliniată și de PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care apreciază că: „Într-o lume care se desfășoară sub semnul relativului, frumosul are nevoie să se manifeste în paradigma sa biblică, întovărășit de bine.”

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Maestrul Teodor Botiș - un reper al artei românești contemporane
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, Cluj

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, Cluj

Aşezământul monahal, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, este situat în comuna Florești, județul Cluj, fiind ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan, a familiei Beldea și a credincioșilor din  Floreşti. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de...

Festivalul Internațional Wonderpuck 2024 | Teatrul de Păpuși Puck

Festivalul Internațional Wonderpuck 2024 | Teatrul de Păpuși Puck

În ultimul weekend de vacanță (6-8 septembrie 2024), în Piața Unirii, la Muzeul de Artă și pe strada M. Kogălniceanu din Cluj-Napoca vor avea loc spectacole de teatru pentru cei mari și pentru cei mici, concerte, ateliere, artiști pe picioroange și manifestări...