„Marșul recunoștinței” și „Avram Iancu – 30 de ani în inima Clujului”

de | dec. 3, 2023

E o datorie de conștiință și de suflet aceea de a cinsti memoria înaintașilor, pe umerii și suferințele cărora s-a împlinit veac după veac, dorul de a trăi toți românii într-un stat național și unitar, deziderat împlinit prin Unirea de la 1 decembrie 1918.

Astăzi, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, este cea mai puternică organizație din țară ce onorează eroii neamului și marchează momentele importante care definesc istoria noastră. În acest sens, grăitoare sunt și ultimele două evenimente organizate de Societate, la Cluj-Napoca: “Marșul recunoștinței” dedicat personalităților care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918 și care au monumente ridicate în municipiul Cluj-Napoca iar în data de 1 Decembrie 2023, de Ziua Națională a României – manifestarea cultural-patriotică “Avram Iancu – 30 de ani în inima Clujului”, dedicată edificării statuii “crăișorului munților” în fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe Române din Cluj-Napoca.

Desfășurat în cadrul proiectului “Moții – făuritori de istorie națională” și cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca, “Marșul recunoștinței” din data de 30 noiembrie 2023, de Ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul și părintele spiritual al românilor, a adus un omagiu personalităților marcante care au contribuit la lupta pentru unitatea națională: Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Mitropolit Nicolae Ivan, Avram Iancu, Alexandru Vaida-Voievod, Iuliu Maniu, Andrei Mureșanu, Școala Ardeleană, Monumentul Memorandiștilor și Cardinal Iuliu Hosu.

În data de 1 Decembrie 2023, de Ziua Națională a României, manifestarea cultural-patriotică “Avram Iancu – 30 de ani în inima Clujului”, a fost dedicată edificării statuii “crăișorului munților” în fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe Române din Cluj-Napoca, dar și un omagiu adus eroului revoluției române din Transilvania din anul 1848.

Ambele evenimente s-au bucurat de o largă participare a organizațiilor cultural-patriotice, alături de elevi și reprezentanți ai școlilor și universităților clujene, reprezentanți ai asociației cadrelor militare în rezervă și retragere, personalități ale orașului și numeroși locuitori ai municipiului.
Invitați la Radio Renașterea, dl Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România și dl Ilie Berindei, sculptorul și autorul celebrei statui a lui Avram Iancu, ne-au împărtășit amintirea unor momente importante, gânduri și speranțe, pe care vă invit să le ascultați.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
„Marșul recunoștinței” și „Avram Iancu - 30 de ani în inima Clujului”
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Speranță pentru suflet – Asociația Mundia

Speranță pentru suflet – Asociația Mundia

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face este să fim aproape de semenii nostri, încercând mereu să facem lumea mai bună, iar un exemplu în acest sens este Asociația Mundia. Am avut reala bucurie de a vorbi cu dna Anca Rus, coordonatorul...