Martirii din temnițele comuniste vor fi pomeniți duminică la Memorialul Gherla

de | iun. 23, 2023

Este deja al patrulea an de când, în Duminica a 3-a după Rusalii, Mănăstirea „Sfinții 40 de mucenici” – Memorial Gherla săvârșește pomenirea Noilor Mucenici și Mărturisitori care au pătimit în temnițele comuniste. Sfânta Liturghie va începe la ora 10 iar cuvântul de învățătură va fi rostit de Pr. Lect. Univ. Dr. Paul Siladi, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Și de această dată, după oficierea Sfintei Liturghii, vor fi împărțite flori de câmp, culese înainte de copiii și tinerii din comunitatea formată în jurul Memorialului, și vor fi eliberați porumbei.
Este al patrulea an de când, în a treia Duminică după Rusalii, săvârșim la Memorialul Gherla pomenirea Noilor Mucenici şi Mărturisitori Români care au pătimit în temniţele comuniste. Vă așteptăm, așadar, la slujba închinată celor săvârșiți întru Hristos în vremurile prigoanei, pentru a aduce împreună laudă Domnului. Alături de noi îl vom avea ca slujitor pe părintele Paul Siladi, lector al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, care ne va ține și cuvânt de învățătură.
Nădăjduim că mica noastră obște, cu de curând așezatele sale obiceiuri care însoțesc această pomenire – împărțirea florilor de câmp, slobozirea spre cer a porumbeilor – să apropie cu mărturia sa ziua în care cei pe care îi prăznuim local ca Sfinți Noi Mucenici să fie cunoscuți astfel în toate bisericile acestui neam. Cu pace, vă chemăm la împreună pomenire și mărturisire!– Protos. Grigorie Benea, starețul așezământului.

Martirii din temnițele comuniste vor fi pomeniți duminică la Memorialul Gherla

Mănăstire închinată martirilor din perioada comunistă

Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protos. Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă a așezământului monahal.

Pentru că anul 2017 a fost dedicat mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei din închisorile comuniste, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a inițiat la Gherla, unul din epicentrele suferinței din gulagul comunist românesc, construirea unui memorial pe Dealul Cărămidăriei, unde se află un cimitir anonim, cu gropi comune, în care au fost aruncați deținuții morți în penitenciarul din Gherla, în perioada comunistă. Printre cei închiși la Gherla se numără: psihologul Nicolae Mărgineanu, scriitorul Paul Goma, părintele Nicolae Steinhardt, părintele Gheorghe Calciu, poetul Vasile Voiculescu și alții.

Memorialul Gherla a fost înființat tot în anul 2017, în cadrul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici”, fiind un proiect de cercetare, comunicare, educație și promovare a memoriei detenției politice de la Gherla din perioada comunistă, dar și a victimelor represiunii comuniste din întreaga țară.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști, în Ziua Sfinților 40 de Mucenici, a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.

Martirii din temnițele comuniste vor fi pomeniți duminică la Memorialul Gherla

Apel pentru sprijinirea lucrărilor la Memorialul de la Gherla

Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima ora­șului. Din păcate, tot acest tezaur inestimabil de suferință este practic nevalorificat și lăsat pradă uitării. Pentru a umple acest gol, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică. În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat, totodată, Mănăstirea «Sfinții 40 de Mucenici», care să cuprindă Ansamblul Memorial. Amplasată pe Dealul Cărămidăriei din Gherla – cimitir anonim cu gropi comune, unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar –, Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe. Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de recuperare a memoriei trecutului nostru recent și de cinstire a victimelor regimului ateu totalitar, avem nevoie de sprijinul tău! Fii ctitor al memoriei celor ce s-au jertfit pentru credința în Hristos și pentru demnitatea neamului românesc! Fii ctitor al Memorialului Gherla!, se arată pe site-ul oficial al Mănăstirii.

Martirii din temnițele comuniste vor fi pomeniți duminică la Memorialul Gherla

Puteți contribui la: Asociația Memorialul Gherla, Cont RON: RO34RNCB0108155220740001 sau Mănăstirea Sfinții 40 de mucenici – Memorialul Gherla, Cont RON: RO34RNCB0108156262520001.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...