Medicul NICOLAE KALINDERU (6 decembrie 1835 – 16 aprilie 1902)

de | dec. 6, 2021 | Personalitatea zilei

Nicolae Kalinderu vede lumina zilei la data de 6 decembrie 1835 în București. Conform mai multor surse documentare, familia acestuia ar fi fost de origine turcă, numele lor însemnând în traducere „fiul filosofului”.

Kalinderu a studiat în Franța timp de mai mulți ani și a frecventat cursurile Facultății de Medicină din Paris începând cu anul 1853. Pe timpul studenției a fost profund marcat atât de medicina experimentală a lui Bernard, cât și de teoria bacteriologică a lui Louis Pateur.

Considerat unul dintre cei mai importanți interniști din țară, Nicolae Kalinderu va fi admis în urma unui concurs ca intern al Spitalelor din Paris începând cu anul 1863, iar ulterior ca extern, reușind să devină și Membru Corespondent al Academiei de Medicină din Paris.

În anul 1870, acesta își va susține teza de doctorat, reușind să obțină astfel și titlul de doctor în medicină și chirurgie. Imediat după acest episod, cel ce avea să fie cel dintâi clinician cercetător al României revine în țară unde va activa la Spitalele „Colentina” și „Brâncovenesc”.

Timp de mai bine de 15 ani, Kalinderu își va asuma și funcția de dascăl, fiind profesor de Clinică Medicală la Facultatea de Medicină din București.

Principalele domenii de interes ale acestuia presupuneau studierea meningitei tuberculoase la adulți,miopatiile sau anevrismul sifilitic al aortei. Alături de binecunoscutul medic Victor Babeș a inițiat mai multe cercetări în domeniul histologiei, microbiologiei sau a diagnosticului și epidemiologiei leprei, reușind să inițieze și o serie de măsuri care aveau drept scop combaterea acestei boli.

Kalinderu va reuși, de asemenea, ca alături de Babeș și Gheorghe Marinescu să editeze câteva periodice cu specific medical printre care și revista România medicală.

Pentru întreaga sa activitate și implicare în viața medicală, Nicolae Kalinderu va fi răsplătit cu mai multe premii de-a lungul carierei sale. Acesta a fost membru al Societății Dermatologice din Paris, dar și Membru Corespondent al Academiei Române începând cu anul 1890.

Acest prim clinician cercetător din țară va trece la cele veșnice la data de 16 aprilie 1902 în satul Ciulnița din județul Argeș.

 

Resurse:

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Medicul NICOLAE KALINDERU (6 decembrie 1835 - 16 aprilie 1902)
Medicul NICOLAE KALINDERU (6 decembrie 1835 - 16 aprilie 1902)
/

Ultimele articole

Ora Pământului – Meditatio

Ora Pământului – Meditatio

Momentum aeternae terrae eius et omnia contemplantes. Aceste momente au caracter convențional și scop pedagogic, am putea spune chiar teologic, deoarece ne întorc spre o sferă a cugetării și a contemplării celor care au fost zidite, celor care au fost schimbate din...

Mai multe din Personalitatea zilei
Octav Băncilă – Pictorul răscoalelor de la 1907

Octav Băncilă – Pictorul răscoalelor de la 1907

Înscris în istoria picturii româneşti printre deschizătorii de drumuri ai secolului al XX-lea, a îmbrăţişat tendinţele progresiste ale epocii sale aducând imagini noi, teme neabordate până la el. Acesta a fost pictorul Octav Băncilă. S-a născut la 4 februarie 1972 la...

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu, figură emblematică a secolelor XIX-XX, este personalitatea care marchează ziua de 22 ianuarie. Acesta s-a născut în anul 1854, la data de 29 ianuarie, în Șercaia, comitatul Făgăraș, astăzi o comună aflată în județul Brașov. Alexandru Ciurcu a fost un...

Medicul Ion Cantacuzino (25 noiembrie 1863 – d. 14 ianuarie 1934)

Medicul Ion Cantacuzino (25 noiembrie 1863 – d. 14 ianuarie 1934)

Ion Cantacuzino a fost un medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală. A fost profesor universitar și membru al Academiei Române. S-a născut în București, pe data de 25 noiembrie 1863 în familia aristrocrată...

Charles Perrault (12 ianuarie 1628 – 16 mai 1703)

Charles Perrault (12 ianuarie 1628 – 16 mai 1703)

Charles Perrault a fost un poet francez, scriitor de proză și povestitor, membru de frunte al Academiei Franceze,care a devenit celebru prin poveștile lui pentru copii precum Cenușăreasa, Scufița Roșiesau Motanul încălțat. El nu a inventat poveștile, dar le-a cules ...