Mesajul de condoleanțe al Mitropolitului Andrei, la trecerea la Domnul a Părintelui Profesor Ioan Ică senior

de | apr. 13, 2021

Părintele Profesor Ioan Ică senior a trecut la cele veşnice luni, la vârsta de 89 de ani. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a transmis un mesaj de condoleanțe:


Părintelui prof. Ioan Ică jr.,

Sibiu, jud. Sibiu

Părinte profesor,

Dumnezeu l-a chemat la El pe tatăl dumneavoastră și pe profesorul nostru.

Așa cum ne-a învățat, dogmatist de marcă fiind, întemeiați pe cuvântul Sfântului Pavel, „știm că dacă acest cort, locuința noastră pământească, se va strica, avem zidire de la Dumnezeu, casă nefăcută de mână, veșnică, în ceruri” (II Corinteni 5,1).

În acea casă, la loc de odihnă, să-l odihnească împreună cu toți aleșii Lui.

Condoleanțe întregii familii.

ANDREI

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului
şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului


Programul funerariilor de la Catedrala mitropolitană Sfânta Treime din Sibiu este următorul:

Marți, 13 aprilie 2021

  • 16:00  Slujba Priveghiului;
  • Cuvânt rostit de Pr. Prof. Nicolae Chifăr, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Miercuri, 14 aprilie 2021

  • 10:30 Slujba prohodului;
  • Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;
  • Cuvântarea Mitropolitului Laurențiu al Ardealului;
  • Mesaje din partea ierarhilor
  • Mesajul Rectorului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Prof. Dr. Habil. Sorin Radu
  • Cuvânt din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Pr. Conf. Daniel Buda, Decanul Facultății
  • 13:00 Înhumarea în Cimitirul Municipal Vechi din Sibiu (Poarta 2)

 

Părintele Ioan Ică senior

S-a născut la Sibiu în anul 1932.

A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu între 1951 și 1955. Susține teza de licență: „Eros și Agape. O încercare de ontologie și sinteză morală”, apreciată cu nota 10, calificativul excepțional.

În perioada 1958-1961, a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic Universitar din București, specializarea teologie dogmatică și simbolică comparată. A susținut în 1974 teza de doctorat „Mărturisirea de credință a lui Mitrofan Kritopoulos. Importanța sa istorică, dogmatică și ecumenistă. Anexă: traducerea din grecește a Mărturisirii”.

A fost hirotonit diacon în ziua de 28 noiembrie 1971 și preot în 13 iunie 1972 pe seama capelei Institutului Teologic Universitar din Sibiu de mitropolitul Nicolae Mladin. A fost hirotesit iconom-stavrofor în 1976.

În perioada 1961-1968 a ocupat un post administrativ la Institutul Teologic din Sibiu, iar mai apoi a fost numit lector pentru limbile engleză şi germană (1968-1973), lector şi apoi conferenţiar (1974-1976) pentru Îndrumări misionare.

Din 1976 şi până în 1994 a fost profesor titular la Catedra de Teologie Dogmatică şi Simbolică la acelaşi institut. În 1994 s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a fost decan în perioada 1996-2000.

A fost delegat al Bisericii Ortodoxe Române la mai multe întruniri ecumenice internaţionale, a fost membru în Comisia ortodoxă română pentru dialogul cu Biserica luterană. A participat la diferite sesiuni ale Conferinţei creştine pentru pace, iar în perioada 1978-1992 a fost redactor responsabil al revistei Mitropolia Ardealului.

Părintele Ioan Ică senior a scris numeroase studii de specialitate în reviste teologice precum Mitropolia Ardealului, Ortodoxia, Studii Teologice, Glasul Bisericii, Revista Teologică. A tradus din opera teologului grec Nikos Nissiotis, precum şi lucrările „Dialoguri la Athos: Între cer şi pământ. Teologia rugăciunii minţii” (Alba Iulia, 1994), „Patericul sinaitic” (Alba Iulia, 1994), Arhimandrit Vasilios, „Intrarea în împărăţie. Elemente de trăire liturgică a tainei unităţii în Biserica Ortodoxă” (Sibiu, 1996), Alexandros Kalomiros, „Sfinţii Părinţi despre originile şi destinul omului şi cosmosului” (Sibiu, 1998).

În 2017 a primit Crucea Patriarhală.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA