„Mirajul Existenței”…..un imens pustiu fără Hristos

de | feb. 17, 2016 | Activități parohiale

Scriitorul Mircea Gălățean, pentru credincioși părintele ieromonah Arsenie, de la Mănăstirea „Înălțarea Domnului”, din localitatea Muntele Rece, județul Cluj și-a lansat marți seara în galeria Horeb, cel de-al treilea volum, intitulat „Mirajul existenței. Jurnal conceptual”. Spațiul, aflat la subsolul bisericii „Sfântul Proroc Ilie” din cartierul clujean Mărăști, a fost plin de credincioșii veniți să-l întâlnească pe părintele Arsenie în ipostaza de scriitor.

„Mirajul Existenței”, un remediu împotriva alienării

În deschidere, părintele paroh Vasile Istrate a creionat în câteva cuvine personalitatea scriitorului Mircea Gălățean, _MG_9192un monah nonconformist, în sensul în care „nu se așează într-o așteptare tâmpă la iluzoriile cozi ale istoriei, ci iese din rând și sfidează obtuzitățile unei lumi goale de Dumnezeu”. Cât despre carte, părintele Vasile Istrate a spus că este „o pledoarie pentru lucrurile esențiale împotriva degradării morale și spirituale, fără concesii fariseice”. De aceea, volumul poate fi pentru cititori un remediu împotriva alienării și a înșelărilor care le sunt inoculate zilnic prin toate mijloacele, de cei care se mint că pot să fie fericiți fără Hristos, a adăugat părintele Istrate.

Scriitorul și jurnalistul Ionuț Țene, prefațatorul cărții, a descris volumul ca o invitație pentru cititori să redescopere sensul vieții și al fericirii existențiale, care nu pot fi găsite în afara lui Hristos – Calea, Adevărul și Viața. De aceea, jurnalul „Mirajul Existenței”, îl îndeamnă pe cititor să se redescopere așa cum a fost el creat de Dumnezeu, pentru a putea ajunge chip și asemănare cu El, a afirmat Țene.

Fără Hristos, lumea e o arenă de spectacole ieftine într-un imens pustiu

_MG_9170Cât despre această lume modernă și problemele ei, scriitorul Mircea Gălățean declară: „Cine este al lui Hristos, nu se sperie în fața unei astfel de lumi. Dacă pe sfinții mucenici nu i-a înspăimântat moartea, pe noi de ce ne-ar înspăimânta o astfel de lume cu necredința ei. Să vină tăvălugul peste mine și nădăjduiesc în Dumnezeul meu cel pururi Ortodox, să rămân neclintit. Această lume, mai mult decât viața nu-mi poate lua, căci sufletul mi-e închinat Dumnezeului Celui Viu. Așa că, dacă lumea nu se închină Lui, de ce m-aș închina atunci eu ei. Libertatea în Hristos biruiește moartea și îngenunchează teribila lume cu mirobolantele ei împliniri. Fără Hristos, lumea rămâne doar o arenă de spectacole ieftine într-un imens pustiu”.

Cartea „Mirajul existenței” a scriitorului Mircea Gălățean este cel de-al treilea volum lansat în galeria Horeb. Prima carte „Reflecții efective. Jurnal metafizic”, apărută la Editura Grinta a fost lansată în 2010 și a primit premiul pentru debut, secțiunea eseu în cadrul Festivalului Național de proză „Liviu Rebreanu” din Bistrița. În 2011 a fost publicat un al doilea volum, tot la Editura Grinta, intitulat „Gânduri consonante. Jurnal fizionomic”.

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Sărbătoare duhovncicească la Nepos

Sărbătoare duhovncicească la Nepos

Duminica a treia din Postul Mare a însemnat pentru credincioșii ortodocși ai Parohiei Ortodoxe Nepos un moment de mare sărbătoare duhovnicească: din încredințarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei un grup de elevi seminariști din Cluj-Napoca...