„Mirajul Existenței”…..un imens pustiu fără Hristos

de | feb. 17, 2016 | Activități parohiale

Scriitorul Mircea Gălățean, pentru credincioși părintele ieromonah Arsenie, de la Mănăstirea „Înălțarea Domnului”, din localitatea Muntele Rece, județul Cluj și-a lansat marți seara în galeria Horeb, cel de-al treilea volum, intitulat „Mirajul existenței. Jurnal conceptual”. Spațiul, aflat la subsolul bisericii „Sfântul Proroc Ilie” din cartierul clujean Mărăști, a fost plin de credincioșii veniți să-l întâlnească pe părintele Arsenie în ipostaza de scriitor.

„Mirajul Existenței”, un remediu împotriva alienării

În deschidere, părintele paroh Vasile Istrate a creionat în câteva cuvine personalitatea scriitorului Mircea Gălățean, _MG_9192un monah nonconformist, în sensul în care „nu se așează într-o așteptare tâmpă la iluzoriile cozi ale istoriei, ci iese din rând și sfidează obtuzitățile unei lumi goale de Dumnezeu”. Cât despre carte, părintele Vasile Istrate a spus că este „o pledoarie pentru lucrurile esențiale împotriva degradării morale și spirituale, fără concesii fariseice”. De aceea, volumul poate fi pentru cititori un remediu împotriva alienării și a înșelărilor care le sunt inoculate zilnic prin toate mijloacele, de cei care se mint că pot să fie fericiți fără Hristos, a adăugat părintele Istrate.

Scriitorul și jurnalistul Ionuț Țene, prefațatorul cărții, a descris volumul ca o invitație pentru cititori să redescopere sensul vieții și al fericirii existențiale, care nu pot fi găsite în afara lui Hristos – Calea, Adevărul și Viața. De aceea, jurnalul „Mirajul Existenței”, îl îndeamnă pe cititor să se redescopere așa cum a fost el creat de Dumnezeu, pentru a putea ajunge chip și asemănare cu El, a afirmat Țene.

Fără Hristos, lumea e o arenă de spectacole ieftine într-un imens pustiu

_MG_9170Cât despre această lume modernă și problemele ei, scriitorul Mircea Gălățean declară: „Cine este al lui Hristos, nu se sperie în fața unei astfel de lumi. Dacă pe sfinții mucenici nu i-a înspăimântat moartea, pe noi de ce ne-ar înspăimânta o astfel de lume cu necredința ei. Să vină tăvălugul peste mine și nădăjduiesc în Dumnezeul meu cel pururi Ortodox, să rămân neclintit. Această lume, mai mult decât viața nu-mi poate lua, căci sufletul mi-e închinat Dumnezeului Celui Viu. Așa că, dacă lumea nu se închină Lui, de ce m-aș închina atunci eu ei. Libertatea în Hristos biruiește moartea și îngenunchează teribila lume cu mirobolantele ei împliniri. Fără Hristos, lumea rămâne doar o arenă de spectacole ieftine într-un imens pustiu”.

Cartea „Mirajul existenței” a scriitorului Mircea Gălățean este cel de-al treilea volum lansat în galeria Horeb. Prima carte „Reflecții efective. Jurnal metafizic”, apărută la Editura Grinta a fost lansată în 2010 și a primit premiul pentru debut, secțiunea eseu în cadrul Festivalului Național de proză „Liviu Rebreanu” din Bistrița. În 2011 a fost publicat un al doilea volum, tot la Editura Grinta, intitulat „Gânduri consonante. Jurnal fizionomic”.

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...