Un eveniment deosebit marchează viața culturală a comunității clujene. Astfel, începând cu data de 15 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) inaugurează în chiar inima orașului Cluj-Napoca (la Casa Hintz, din Piața Unirii nr. 28), Muzeul Farmaciei.
Această oază de cunoaștere adăpostește peste 7000 de obiecte autentice, care spun povestea evoluției farmaciei și medicinei în Transilvania. Prin galeriile muzeului se pot admira aparatura medicală veche și artefacte prețioase, ce reflectă atitudinea față de sănătate și boală de-a lungul secolelor.
Locația care-l găzduiește, Casa Hintz, ea însăși o bijuterie prin valoarea istorică și arhitecturală, cu decoruri farmaceutice unice din secolul XVIII, reprezintă spațiul ideal pentru a explora acest segment fascinant al istoriei. Traversând officina, sala unde se vindeau produsele, camera materialis, laboratorul și alte spații care reconstituie atmosfera unei farmacii tradiționale, oricine vizitează acest muzeu cu totul special, se va bucura să descopere mărturii ale unei reale preocupări în ceea ce privește sănătatea, un tezaur al istoriei medicale și farmaceutice în Transilvania.
Parte integrantă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și unic în România, Muzeul Farmaciei este găzduit de un imobil la rândul său de o mare însemnătate istorică și arhitecturală, având la bază o colecție de obiecte de patrimoniu de origine transilvăneană, colectate de profesorul universitar clujean Iulius Orient. Colecția a fost expusă încă din 1904 într-o sală a Muzeului Ardelean, pe care a primit-o profesorul ca donație.
Despre acest frumos eveniment, am avut bucuria de a vorbi cu dl George Cupcea, directorul general adjunct MNIT, care ne-a descris istoria, evoluția și prezentul Muzeului Farmaciei, ci a subliniat rolul și importanța prestigioasei instituții, cu prioritate fiind aceea de educație muzeală. Totodată am aflat despre colecțiile muzeului, despre facilitățile pe care le au cei care-i trec pragul și despre multe alte aspecte pe care vă invităm să le descoperiți în interviul realizat.