Nichifor Crainic – prezentatorul teologiei în lumea intelectuală

de | dec. 22, 2021 | Documentare, Personalitatea zilei

Nichifor Crainic – cel dintâi teolog român în epoca modernă a istoriei noastre care a scos teologia din cercul strâmt al specialiştilor și a prezentat-o într-o formă impunătoare atenţiei lumii intelectuale.
A fost scriitor, poet, ziarist, politician, editor, filosof român și important ideolog rasist și fascist, antisemit, de extremă dreaptă.

S-a născut în luna decembrie a anului 1889, în localitatea Bulbucata, județul Vlașca (astăzi Giurgiu) . Nichifor a deprins cele dintâi valori creştin-ortodoxe de la părinții săi deoarece aceștia erau foarte evlavioși.
Primele clase le-a făcut la şcoala din satul natal iar apoi a continuat la Seminarul Central din Bucureşti unde a fost un elev strălucit. Aici a debutat cu o poezie în revista şcolară „Spre lumină“ din Iaşi .
În anul 1916 Nichifor a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti.

A condus revista „Flamura” și, după strămutarea revistei „Gândirea”, una dintre cele mai importante reviste literare din perioada interbelică, de la Cluj la București, a preluat conducerea acesteia de la Cezar Petrescu și astfel a devenit directorul și mentorul ei.

După ce și-a terminat studiile, el a participat în Primul Război Mondial unde a lucrat într-un spital din Iași. La finalul războiului, teologul și poetul a continuat să publice articole și poezii la diverse reviste.
Acesta a scos următoarele volume: „Icoanele vremii” , „Darurile pământului” , „Priveliști fugare” .
Dumitru Stăniloae l-a caracterizat prin următoarele cuvinte: „Nichifor Crainic înnoiește prin reactualizarea tradiției într-o teologie care se mulțumea cu cîteva coji din această tradiție, primite pe calea și de multe ori prin interpretarea ocolită a teologiilor apusene”, săvîrșind „o adevărată restaurare a teologiei românești în duhul orthodox.

Nichifor a fost și profesor la Facultatea de Teologie a Universității din București. Aici a dezvoltat o întreagă exegeză teologică pentru a demonstra că Vechiul Testament nu a fost evreiesc, că Iisus nu ar fi fost evreu și că Talmudul ar fi fost creat ca o armă de combatere și distrugere a creștinilor.

Pe plan politic, el s-a plasat la extrema dreaptă și a fost adeptul tendințelor tradiționaliste religioase, susținând că România trebuie să rămână credincioasă moștenirii spirituale creștin-ortodoxe.

Nichifor Crainic a murit la data de 20 august 1972.

Autor: Cătălin Onicaș

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Nichifor Crainic – prezentatorul teologiei în lumea intelectuală
Nichifor Crainic – prezentatorul teologiei în lumea intelectuală
/

Ultimele articole

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Aspecte introductive Minunea din centrul istorisirii de astăzi se petrece la Ierusalim. De fapt, la intrarea în Cetate. Apostolul Teolog e precis. Oferă repere clare și chiar descrie cu lux de amănunte contextul. „Poarta Oilor” „Vitezda” și „cele cinci pridvoare”...

Edward Jenner – promotorul vaccinului

Edward Jenner – promotorul vaccinului

Edward Jenner este un medic britanic care a produs o schimbare uriașă în lumea medicinii. El este cel datorită căruia s-a introdus pentru prima dată în istorie vaccinul la scară largă. Pentru munca sa de pionierat este cunoscut drept  „părinte al imunologiei”. Chiar...

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului  – episcop, istoric și mare patriot

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului – episcop, istoric și mare patriot

Melchisedec Ștefănescu,  a fost numit de mitropolitul Iosif Naniescu „cel mai învățat episcop al românilor”. Toată viața a fost un iubitor de învățătură și a încercat să îmbunătățească sistemul  școlar,  ca tot mai mulți elevi să treacă de la sistemul improvizat pe...

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Cântăreț, crooner, producător și actor american cu origini italiene, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul De aici în eternitate. Acesta a fost bine-cunoscutul Frank...

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Tenor spinto-liric român, Ministru al Culturii între 1991-1992 și director al Operei Române din București între 2001–2005. Astăzi vom vorbi despre Ludovic Spiess. S-a născut la Cluj, într-o familie de oameni modești, fără educație muzicală. Tânărul Spiess a descoperit...

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig este un chimist care a adus bogate contribuții atât în domeniul său de cercetare, cât și pentru noi, oamenii de rând. Invențiile sale ne-au făcut viața mai bună. A descoperit o metodă sănătoasă pentru a produce oglinzi, întrucât vechiile oglinzi...