Nichifor Crainic – prezentatorul teologiei în lumea intelectuală

Nichifor Crainic – cel dintâi teolog român în epoca modernă a istoriei noastre care a scos teologia din cercul strâmt al specialiştilor și a prezentat-o într-o formă impunătoare atenţiei lumii intelectuale.
A fost scriitor, poet, ziarist, politician, editor, filosof român și important ideolog rasist și fascist, antisemit, de extremă dreaptă.

S-a născut în luna decembrie a anului 1889, în localitatea Bulbucata, județul Vlașca (astăzi Giurgiu) . Nichifor a deprins cele dintâi valori creştin-ortodoxe de la părinții săi deoarece aceștia erau foarte evlavioși.
Primele clase le-a făcut la şcoala din satul natal iar apoi a continuat la Seminarul Central din Bucureşti unde a fost un elev strălucit. Aici a debutat cu o poezie în revista şcolară „Spre lumină“ din Iaşi .
În anul 1916 Nichifor a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti.

A condus revista „Flamura” și, după strămutarea revistei „Gândirea”, una dintre cele mai importante reviste literare din perioada interbelică, de la Cluj la București, a preluat conducerea acesteia de la Cezar Petrescu și astfel a devenit directorul și mentorul ei.

După ce și-a terminat studiile, el a participat în Primul Război Mondial unde a lucrat într-un spital din Iași. La finalul războiului, teologul și poetul a continuat să publice articole și poezii la diverse reviste.
Acesta a scos următoarele volume: „Icoanele vremii” , „Darurile pământului” , „Priveliști fugare” .
Dumitru Stăniloae l-a caracterizat prin următoarele cuvinte: „Nichifor Crainic înnoiește prin reactualizarea tradiției într-o teologie care se mulțumea cu cîteva coji din această tradiție, primite pe calea și de multe ori prin interpretarea ocolită a teologiilor apusene”, săvîrșind „o adevărată restaurare a teologiei românești în duhul orthodox.

Nichifor a fost și profesor la Facultatea de Teologie a Universității din București. Aici a dezvoltat o întreagă exegeză teologică pentru a demonstra că Vechiul Testament nu a fost evreiesc, că Iisus nu ar fi fost evreu și că Talmudul ar fi fost creat ca o armă de combatere și distrugere a creștinilor.

Pe plan politic, el s-a plasat la extrema dreaptă și a fost adeptul tendințelor tradiționaliste religioase, susținând că România trebuie să rămână credincioasă moștenirii spirituale creștin-ortodoxe.

Nichifor Crainic a murit la data de 20 august 1972.

Autor: Cătălin Onicaș

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Nichifor Crainic – prezentatorul teologiei în lumea intelectuală
Loading
/
Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Cuvântul agheasmă în limba greacă înseamnă apă sfințită. După importanţa şi modul ei de întrebuinţare, agheasma este de două feluri: Agheasmă Mare şi Agheasmă Mică. În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnu­lui (5 şi 6 ianuarie), se...

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago vine pe lume într-o familie înstărită de origine greacă, binecuvântă de Dumnezeu cu șapte copii. Elena, născută Paximade, vede lumina zilei la data de 29 martie 1878 în Bârlad. Deși conform acestor câteva date biografice am putea spune că poeta a avut o...

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Părintele Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, care, mânat de dorința de a face bine, și-a dedicat întreaga viață rugăciunii și pocăinței, ajutând și pe alții să dobândească harul primit de la Dumnezeu. Părintele Patriarh Daniel l-a numit „dar...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...