Oaspete de seamă în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca

de | dec. 30, 2019

Anul satului românesc s-a încheiat în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca prin prezența și slujirea unui oaspete de seamă, în persoana părintelui arhimandrit Benedict Vesa, lector universitar doctor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde predă Spiritualitate Ortodoxă și morală. De asemenea, părintele arhimandrit îndeplinește și funcția de secretar eparhial în cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din 2013 este și membru al Asociației Siriaciștilor din Italia, fiind un bun cunoscător al limbilor clasice, în speță siriacă, greacă și latină. În egală măsură, sfinția sa vorbește fluent engleză, italiană și franceză. În perioada 2011-2012, părintele arhimandrit s-a perfecționat la Insituto Teologico Sant Antonio Dottore din Padova (Italia), iar în perioada 2009-2011 a urmat cursurile masterale în Teologie Ecumenică din cadrul Institutului Ecumenic Bossey (Elveția).

Sufletele credincioșilor prezenți în număr mare au vibrat în iubire, înălțându-se la ceruri și hrănindu-se din cuvântul de învățătură plin de elocvență și deopotrivă dragoste pe care l-a pus la inimă preacuviosul părinte arhimandrit. Pornind de la Evanghelia care s-a citit în prima duminică după Nașterea Domnului Hristos părintele a concluzionat că Mântuitorul este deshis în căutarea omului, iar acesta din urmă se găsește în postura de răspunde chemării pe care i-o adresează cu generozitate Dumnezeu. Întâlnirea dintre Creator și creația Sa este materializată de răspunsul pe care îl oferă omul la proscalisirea pe care o face Dumnezeu. În virtutea liberului arbitru, omul a primit privilegiul de a alege. Preacuviosul părinte arhimandrit a mai spus că harul mântuitor al lui Dumnezeu se oferă tuturor oamenilor în mod dă gratuit, fiindcă Dumnezeu, fermentul iubirii, ne iubește ca un părinte, nu pentru ceea ce facem, ci mai cu seamă pentru ceea ce suntem. Această chemare are două semnificații, așa cum a specificat părintele arhimandrit, una istorică, care are în vedere momentul care vine după Nașterea lui Iisus Hristos, când îngerul Domnului s-a arătat lui Iosif cerându-i să ia pruncul său și pe mama Acestuia și să plece în Egipt, deoarece Irod, știm foarte bine, a urmărit să curme viața pruncului Acest eveniment istoric este reprezentat prin persoane istorice, respectiv dreptul Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare, care a primit ascultarea de a fi ocrotitor, părinte a lui Iisus Hristos, Iacob, ruda Domnului, verișorul Acestuia, care a devenit primul episcop al Ierusalimului. Termenul cheie care descrie conținutul Evangheliei este CHEMAREA, pe care Iisus Hristos o adresează unor persoane așa cum și Apostolul Pavel a fost chemat încă din pântecele mamei sale să-l primească pe Iisus Hristos în el și să-l vestească și celorlalte neamuri. Viața noastră fiind scurtă, singurul lucru important este să-l descoperim pe Hristos și să-L împărtășim și celorlalți, bucurându-i. Cea de-a doua semnificația de care a vorbit părintele arhimandrit este cea duhovnicească și personală. Hristos s-a născut în mijlocul neamului său, dar neamul acesta nu l-a primit. La final, părintele paroh Dan Hognogi a adresat cuvinte de mulțumire, prețuire și dragoste la adresa distinsului invitat, oferindu-i în semn de apreciere o icoană pictată pe sticlă reprezentând Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Părintele arhimandrit Benedict Vesa nu a poposit pentru prima dată în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca. În trecut, sfinția sa a botezat în această frumoasă biserică un tânăr în vârstă de 25 de ani care s-a convertit la ortodoxie. Tot aici, părintele arhimandrit a participat la o conferință religioasă cu tema ”Dumnezeu se ascunde în lucrurile mici”, inclus în proiectul cultural religios „Muzică și Cuvânt”.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...