OASPEŢI DE SEAMĂ ÎN PAROHIA BERCHIEŞU

de | iun. 30, 2018 | Activități parohiale

În fiecare an în perioada verii, Parohia Ortodoxă Berchieșu, protopopiatul Turda, are bucuria de a primi un grup de turiști din toate colţurile lumii, aflaţi într-un voiaj etnografic în Transilvania, fiind pentru a opta oară în mijlocul nostru, prin bunăvoinţa familiilor Motoc şi Florescu. Aceștia au fost întâmpinați de părintele paroh Florin Negru şi o parte din corul de copii al parohiei.

Preotul paroh le-a prezentat pentru început biserica veche de lemn cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” monument istoric clasa B, construită în formă de navă, ce datează din anul 1747 și care a fost adusă la Berchieșu din zona Bârgăului. De asemenea  le-au fost arătate și explicate obiecte liturgice din Sfântul Altar. Așadar, turiștii străini au fost impresionați de pictura pe pânză care se păstrează în anumite locuri, precum și de frumusețea și simplitatea icoanelor pe lemn și sticlă, ce împodobesc sfântul locaș, pe care cu ajutoul Bunului Dumnezeu, nădăjduim să îl putem restaura. Apoi au vizitat și biserica parohială nouă, construită sub formă de cruce, care a fost târnosită anul 2017 de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, unde au putut observa un alt stil de pictură bizantină şi anume pictura în tehnica frescă.

La final o parte din corul de copii al parohiei i-au încântat cu câteva pricesne închinate Maicii Domnului, fapt pentru care turiştii străni au rămas profund  impresionaţi de vocile lor, de dragostea lor pentru biserică şi de gingăşia lor.

Ne bucurăm că din nou parohia noastră a fost gazda primitoare  pentru acest grup de turişti străini şi totodată suntem încântaţi că putem să împărtăşim şi altora din frumuseţile locurilor şi tradiţiilor noastre culturale şi spirituale româneşti.

Autor: Pr.Negru Vasile

 

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Sărbătoare duhovncicească la Nepos

Sărbătoare duhovncicească la Nepos

Duminica a treia din Postul Mare a însemnat pentru credincioșii ortodocși ai Parohiei Ortodoxe Nepos un moment de mare sărbătoare duhovnicească: din încredințarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei un grup de elevi seminariști din Cluj-Napoca...