Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău și Maestrul Nicolae Botgros vin la Festivalul „Dumitru Fărcaș”

de | oct. 26, 2023

Publicul iubitor de folclor va avea ocazia să îi vadă și să îi asculte pentru prima dată la Cluj-Napoca pe virtuoșii instrumentiști ai cunoscutei Orchestre „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Prezența lor la Cluj-Napoca are loc în cadrul Concertului folcloric de gală al Festivalului Dumitru Fărcaș, ce se va desfășura sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților.

Cea mai apreciată orchestră de muzică populară din întreg spațiul românesc, Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău a participat la prestigioase evenimente cultural-artistice din România, în emisiuni de mare popularitate cum ar fi „O vedetă populară”, „O dată în viață”, dar și la festivaluri precum „Cerbul de Aur”, „Maria Tănase”, „Mamaia” și „Pe marginea Dunării”. În anul 1978, violonistul Nicolae Botgros preia conducerea orchestrei „Lăutarii”, reușind într-un timp record să plaseze orchestra în prim-planul muzicii populare, devenind un simbol și un reper în domeniu.

În cadrul aceleiași Gale, Fundația „Dumitru Fărcaș” invită spectatorii să celebreze zestrea inestimabilă pe care Maestrul Dumitru Fărcaș ne-a lăsat-o, alături de îndrăgiții soliști: Angela Buciu, Florica Zaha, Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița, Traian Jurchela, Ovidiu Barteș, Ștefan Cigu, Gheorghe Radu, Petrică Popa, Cristian Totpati și Ansamblul folcloric DOINA. De la ora 21:00, Festivalul se va încheia cu evenimentul Hori și joc pe muzica unor tarafuri tradiționale din Transilvania, Maramureș și Banat, (Taraful lui Emiluț de la Gherla, Frații Sicuța din Botiza și Taraful Frații Vincu, Banat), cărora li se vor alătura și alți instrumentiști și tânăra generație de taragotiști.

Tot în cadrul Festivalului, joi, 2 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, vernisajul „Dumitru Fărcaș – OMUL din spatele taragotului”, o călătorie vizuală și sonoră ce invită publicul să descopere multe detalii mai puțin știute despre taragot și instrumentele de suflat tradiționale în inima tradițiilor românești. Alături de Călin Han, Toth Jozsef, dar și mulți alți invitați, participanții vor explora lumea maestrului Dumitru Fărcaș, descoperind povestea omului din spatele muzicii ce a atins sufletele a multor generații. „Va fi o seară plină de amintiri, muzică și comunitate, într-o atmosferă caldă și primitoare, completată de o degustare de vin” – anunță organizatorii.

Vineri, 3 noiembrie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, muzica inegalabilei Maria Tănase și a maestrului Dumitru Fărcaș va fi celebrată în cadrul unui Concert tribut Maria Tănase și Dumitru Fărcaș. Invitații evenimentului; Irina Sârbu, Cristian Totpati, Orchestra New Hope – dirijor Simona Strungaru, Taraful Fraților Cazanoi, actrița Elena Ivanca.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, invită publicul la evenimentele Stagiunii de primăvară - Madrigal 2024, o trilogie de concerte extraordinare, în care sunetul unic al ansamblului se împletește cu elemente de artă dramatică, iluminat arhitectural și proiecții...