Părintele Emil Dănilă, cetăţean de onoare al comunei Ilva Mică

de | mai 4, 2016 | Activități parohiale

          A treia zi de Paşti a fost o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea ortodoxă din Ilva Mică. Fostul preot, părintele Emil Dănilă, a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei din partea administraţiei locale.

În biserica parohiei cu  hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Ilva Mică, păstorită de preotul Iuliu Brici, a fost marți, 3 mai 2016,  o atmosferă încărcată de emoţii. La Sfânta Liturghie răspunsurile au fost date de corul de fete din Ieud, coordonate de preotul Dinu Horaţiu Brici, iar la finalul slujbei preotul Emil Dănilă a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Ilva Mică. Titlul i-a fost înmânat  în biserica pe care, prin truda lui, a ridicat-o.

Înainte de festivitatea de decernare a fost intonat  Imnul Naţional. Apoi, despre persoana preotului Emil Dănilă, au vorbit preoţii Iuliu Brici şi Ştefăniţă Potra, din Ilva Mică, părintele Paul Gavriloaie, secretarul Protopopiatului Năsăud şi directorul Centrului misionar de tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, domnul Aurel Horea, primarul Comunei Ilva Mică şi domnul Octavian Prangate, directorul Şcolii Gimnaziale din localitate.

Copleşit de emoţii, părintele Emil Dănilă a transmis un cuvânt prin care le-a mulţumit credincioşilor pentru tot sprijinul de care s-a bucurat din partea lor în anii în care a păstorit această parohie, autorităţilor locale dar şi celor care i-au fost mereu alături.

Preotul Emil Dănilă, s-a născut la 8 februarie 1946 în localitatea Poiana Ilvei. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și ale Institului Teologic Ortodox de Grad Universitar din Sibiu. După finalizarea studiilor a fost hirotonit preot pe seama parohiei Ilva Mică, parohie pe care a păstorit-o până în luna decembrie a anului 2014, când s-a retras la pensie, fiind înlocuit de părintele Ştefăniţă Potra.

În timpul păstoririi sale a desfăsurat ample activități pe plan misionar-pastoral, iar în plan administrativ-gospodăresc s-a ocupat de renovarea casei parohiale, a renovat biserica pe care a reuşit să o şi picteze dar s-a ocupat şi de ridicarea celei de-a doua biserici din Ilva Mică, ce a fost terminată şi pictată de părintele Iuliu Brici.

Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

În Duminica a XII-a după Rusalii credincioșii din Parohia Sălisca, Protopopiatul Dej, și-au serbat cu anticipație hramul bisericii: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuit în Biserica Ortodoxă în 29 august. Cu acest prilej, cu binecuvântarea...

Tabăra „O zi de neuitat” în Parohiile Maieru I și II

Tabăra „O zi de neuitat” în Parohiile Maieru I și II

În ziua de 17 august 2023, Parohia Ortodoxă Maieru II, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Maieru I, a organizat tabăra intitulată “O zi de neuitat”, pentru tinerii din localitate. Evenimentul a debutat cu rugăciunea de dimineață, săvârșită în Biserica “Sfântul...

Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” la Dumbrăveni

Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” la Dumbrăveni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiescop și Mitropolit Andrei, Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Dumbrăveni, județul Bistrița Năsăud a organizat Tabăra de vară intitulată "Vacanță în pridvorul Bisericii". 70 de copii și tineri din...