Patriarhul României: Cooperarea dintre Biserică şi Armată este o tradiţie frumoasă şi benefică

de | oct. 5, 2023

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis joi un mesaj la Convocarea Anuală a preoților militari din Armata României.

Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Patriarhiei din Capitală.

Mesajul integral:


Cooperarea dintre Biserică şi Armată este o tradiţie frumoasă şi benefică

Convocarea Anuală a preoților militari din Armata României reprezintă  un eveniment important deopotrivă pentru Biserica noastră și pentru Armata României. Biserica și Armata sunt două instituții naţionale fundamentale, care contribuie la existența, rezistența în istorie, devenirea şi dăinuirea unui popor.

Încă din primele veacuri creștine, Armata a dat Bisericii Creștine sfinți militari, ale căror chipuri luminoase împodobesc astăzi cele aproximativ 80 de biserici și capele militare construite în incintele unităților și obiectivelor militare din țara noastră.

Acești sfinți militari, unii simpli soldați, alții ofițeri de rang înalt în Armata Romană, dovedesc peste veacuri prin viețile lor că Armata și Biserica împărtășesc valori comune: dragostea față de țară și neam, spiritul de jertfă până la moarte, curajul mărturisirii Adevărului și respectul față de aproapele.

În orice luptă, biruința definitivă nu poate fi individuală! În lupta pentru mântuirea sufletului nimeni nu biruiește singur. În Biserică îi avem ca ajutor pe Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului, cetele îngerilor şi ale sfinţilor.

În Armată, în pregătirea specifică de zi cu zi sau în misiunile pe care le au de îndeplinit, militarii cunosc chipurile și viețile sfinților Bisericii din propovăduirea făcută de preoții militari, un corp distinct al personalului militar, care constituie liantul dintre cele doua instituții de bază ale poporului român, Biserica Ortodoxă Română şi Armata României.

Astăzi, suntem bucuroși să deschidem lucrările acestei convocări, după o întrerupere de patru ani.

Sunt ani în care lumea s-a confruntat cu provocări și crize existențiale majore: boli, calamități naturale, conflicte armate, dislocări masive de populații, inovații tehnologice sofisticate, toate transpuse şi în adevărate încercări spiritual-religioase, în angoase și boli sufletești foarte chinuitoare.

Ca de fiecare dată în istoria noastră, în momente dificile, Biserica și Armata își dau mâna pentru a găsi răspunsuri și soluții la problemele ce se nasc din aceste provocări. Un exemplu îl constituie modul în care Biserica și Armata au cooperat pentru sprijinirea sinistraților din Siria, țară puternic afectată, alături de Turcia, de cutremurul din primăvara acestui an.

Convocarea capelanilor este, iată, binevenită și necesară, pentru a aprofunda dialogul între cele două instituții în acest context tulbure și pentru a motiva preoții militari să-și continue cu și mai mult zel misiunea pastorală și de asistență religioasă în mediul militar.

Anul 2023 a fost bogat în evenimente, realizări, schimburi de experiență și interacțiuni cu reprezentanți ai Capelanilor din diverse ţări, toate acestea aducând schimbări benefice pentru clerul militar din România.

În luna februarie 2023, împreună cu Ministerul Apărării, Patriarhia Română a găzduit cea de-a 34-a Conferința Internațională a Șefilor Capelanilor din țările membre NATO, eveniment care a prilejuit dezbateri rodnice despre persoana și rolul preotului militar în contextul geo-politic actual.

Interacțiunile la acest nivel au determinat recunoașteri și aprecieri din partea delegațiilor străine privind nivelul de cooperare și rezultatele concrete ale colaborării dintre Biserică și Armata României.

Tot în acest an, au fost încununate de succes eforturile unui grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Apărării Naționale, cu participarea unor preoți militari, experți și juriști militari, care au elaborat un nou Regulament privind asistența religioasă în Armata României.

Au fost concepute formule noi, moderne, adaptate contextului actual, care definesc cu claritate rolul și statutul preotului militar. Preoții militari se bucură, astfel, de o recunoaștere și prețuire profesională nu numai în rândul Bisericii, dar și în cadrul Armatei României, printr-o mai bună evidențiere a identității lor profesionale.

În egală măsură, clerul militar își armonizează mai bine statutul, la un nivel mai apropiat de omologii lor din armatele altor țări. Noul Regulament este, de fapt, un legământ reînnoit între cele două instituții naționale fundamentale, care consfințește necesitatea asigurării asistenței religioase în rândul militarilor, ca o realitate ce răspunde atât cerințelor sufletești ale personalului armatei, cât și așteptărilor instituționale ale liderilor militari care, în actul lor de comandă, au nevoie de consiliere, îndrumare și echilibru.

Ne dorim ca preoții militari de astăzi să continue cu har, onoare și dăruire tradiția sfânta a asistenței religioase în Armata României.

O armată puternică se definește prin soldați și comandanți bine pregătiți în științele militare, dar și întăriți moral și sufletește prin lucrarea preotului militar, care înfrumusețează prin harul Duhului Sfânt cele doua uniforme: veșmântul preoțesc și ținuta militară.

Ne dorim ca această Convocare să fie un început bun al unei noi etape în activitatea de asistență religioasă în Armata României, care să evidențieze atât realizările pe linie de specialitate ale clerului militar, cât și noile direcții de activitate pentru misiunile viitoare.

Binecuvântăm lucrările acestei întruniri și ne rugăm lui Dumnezeu să reverse darurile Sale cele bogate asupra tuturor preoților militari, în misiunea lor sfântă de a construi caractere și suflete de biruitori în rândul militarilor din Armata României!

Cu părintească preţuire şi binecuvântare!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română