Pelerini clujeni, la locurile sfinte din Țara Năsăudului

de | iul. 28, 2015 | Activități parohiale

Parohia ortodoxă „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca a organizat al treilea pelerinaj din anul acesta la mănăstirile din țară. Credincioşii din parohie au vizitat în primăvară mănăstirile din Munții Apuseni și județul Sălaj, iar de această dată, în 25 iulie, s-au îndreptat spre sfintele lăcașuri din Țara Năsăudului.

Prima oprire a fost la Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Nușeni. Credincioșii, însoțiți de părintele Nicolae Buda, s-au închinat în biserica aşezământului monahal, după ce, pe drum, au rostit Acatistul Sfântului și au ascultat minunile săvârșite de acesta, având în vedere că în acea perioadă a fost sărbătorită ziua sa de prăznuire. Pelerinii au pornit, apoi, din nou la drum, iar următorul popas făcut a fost la biserica ortodoxă din Beclean, ocrotită de „Sfântul Andrei”, unde părintele protopop Doru Zinveliu, le-a dezvăluit istoria acestei biserici și le-a arătat muzeul de artă populară din demisolul acesteia. Drumul a continuat cu vizitarea mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” de la Salva, unde după ce s-au închinat în frumosul locaş de cult, pus sub ocrotirea Maicii Domnului şi a Sfinţilor Martiri Năsăudeni, pelerinii au fost ospătaţi prin grija stareţei Emanuela Moisă.

Grupul s-a îndreptat apoi spre vatra monahală din Ţara Năsăudului, situată în apropierea localităţilor Rebra şi Parva. A fost vizitat și Centrul Misionar pentru Tineret „Preot Profesor Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, unde în această perioadă au loc o serie de tabere pentru copii și tineri. În localitatea Sângeorz-Băi grupul de pelerini de la Cluj a vizitat și bisericile ocrotite de  „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Nicolae”. Parohul Dacian Șanta le-a spus pelerinilor istoria acestui loc, apoi le-a rostit o rugăciune de călătorie şi le-a adus să guste din plăcintele maramureşene pregătite special pentru ei.

După acest popas, pelerinii au pornit spre Mănăstirea de la Cormaia, aşezată pe valea Pleşei. La biserica nouă, cea de zid, pelerinii, alături de părintele Nicolae Buda, s-au oferit să ajute maicile care tocmai dădeau jos schelele de pe care s-a pictat zidul exterior de la intrare şi unde a fost recent pictată scena Înfricoşătoarei Judecăţi. În biserică, pelerinii s-au rugat la sfintele icoane şi la moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, primite de mănăstire în 2005. După Beclean și Sângeorz-Băi, următorul oraș vizitat a fost Năsăudul. Pelerinii s-au oprit la biserica ortodoxă cu hramul „Sfântul Nicolae”, unde au fost întâmpinați de părintele Lucian Greabu, care le-a prezentat clujenilor istoria bisericii. La plecare credincioșii s-au închinat la o părticică din moaștele Sfântului Nicolae, ocrotitorul sfântului locaș. A urmat apoi Mănăstirea Dobric, denumită în zonă „Nicula Țibleșului”.

La întoarcerea spre casă pelerinii au poposit și la Mănăstirea Nicula, unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, mulțumindu-i Preasfintei Fecioare Maria pentru toate binecuvântările.

Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

Hramul parohiei Sălișca din Protopopiatul Dej

În Duminica a XII-a după Rusalii credincioșii din Parohia Sălisca, Protopopiatul Dej, și-au serbat cu anticipație hramul bisericii: „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuit în Biserica Ortodoxă în 29 august. Cu acest prilej, cu binecuvântarea...

Tabăra „O zi de neuitat” în Parohiile Maieru I și II

Tabăra „O zi de neuitat” în Parohiile Maieru I și II

În ziua de 17 august 2023, Parohia Ortodoxă Maieru II, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Maieru I, a organizat tabăra intitulată “O zi de neuitat”, pentru tinerii din localitate. Evenimentul a debutat cu rugăciunea de dimineață, săvârșită în Biserica “Sfântul...

Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” la Dumbrăveni

Tabăra Ortodoxă ,,VACANȚĂ ÎN PRIDVORUL BISERICII” la Dumbrăveni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiescop și Mitropolit Andrei, Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Dumbrăveni, județul Bistrița Năsăud a organizat Tabăra de vară intitulată "Vacanță în pridvorul Bisericii". 70 de copii și tineri din...