Proiectul Icoana – cuvânt în culori, la Huedin

de | mart. 7, 2017 | Activități parohiale

Dat fiind faptul că ne aflăm în anul 2017 – An omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti, la sediul Protopopiatului Ortodox Huedin a debutat luni, 6 martie, proiectul Icoana – cuvânt în culori, ce vizează familiarizarea tinerilor cu icoana ortodoxă, atât cea pe sticlă, caracteristică spiritualităţii româneşti, cât şi cea pe lemn, realizată în stilul bizantin.

Având o întindere mai îndelungată, proiectul se va desfăşura pe mai multe serii, a câte cinci întâlniri, urmărindu-se instruirea  unui număr cât mai însemnat de tineri, proveniţi din cele trei parohii ale oraşului Huedin.

Coordonatorii proiectului sunt: Pr. Tudor Petrovici, pentru icoanele pe lemn şi doamna preoteasă Lupuţan Mirela, pentru icoanele pe sticlă, în colaborare cu doamna profesoară de religie Greble Gabriela. În prima serie vor participa un număr de 14 elevi, din clasele a VII-a.

Prima întâlnire a debutat cu o introducere în arta icoanei bizantine şi a celei pe sticlă, prezentarea temeiurilor cinstirii icoanei în Biserica Ortodoxă şi punctarea elementelor esenţiale ale unei icoane. Apoi s-a realizat conturul personajelor icoanei, în cazul celei pe sticlă cu peniţă şi tuş iar pentru icoana pe lemn s-a folosit indigo-ul. Celelalte etape se vor realiza în întâlnirile următare.

Icoanele vor fi expuse la Catedrala Moţilor din Huedin, la Biserica Sfânta Treime şi la Liceul Tehnologic „Vlădeasa”, a transmis pentru Radio Renașterea protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan.

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...