Proiectul Icoana – cuvânt în culori, la Huedin

de | mart. 7, 2017 | Activități parohiale

Dat fiind faptul că ne aflăm în anul 2017 – An omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti, la sediul Protopopiatului Ortodox Huedin a debutat luni, 6 martie, proiectul Icoana – cuvânt în culori, ce vizează familiarizarea tinerilor cu icoana ortodoxă, atât cea pe sticlă, caracteristică spiritualităţii româneşti, cât şi cea pe lemn, realizată în stilul bizantin.

Având o întindere mai îndelungată, proiectul se va desfăşura pe mai multe serii, a câte cinci întâlniri, urmărindu-se instruirea  unui număr cât mai însemnat de tineri, proveniţi din cele trei parohii ale oraşului Huedin.

Coordonatorii proiectului sunt: Pr. Tudor Petrovici, pentru icoanele pe lemn şi doamna preoteasă Lupuţan Mirela, pentru icoanele pe sticlă, în colaborare cu doamna profesoară de religie Greble Gabriela. În prima serie vor participa un număr de 14 elevi, din clasele a VII-a.

Prima întâlnire a debutat cu o introducere în arta icoanei bizantine şi a celei pe sticlă, prezentarea temeiurilor cinstirii icoanei în Biserica Ortodoxă şi punctarea elementelor esenţiale ale unei icoane. Apoi s-a realizat conturul personajelor icoanei, în cazul celei pe sticlă cu peniţă şi tuş iar pentru icoana pe lemn s-a folosit indigo-ul. Celelalte etape se vor realiza în întâlnirile următare.

Icoanele vor fi expuse la Catedrala Moţilor din Huedin, la Biserica Sfânta Treime şi la Liceul Tehnologic „Vlădeasa”, a transmis pentru Radio Renașterea protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan.

Ultimele articole

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...