Proiectul Icoana – cuvânt în culori, la Huedin

de | mart. 7, 2017

Dat fiind faptul că ne aflăm în anul 2017 – An omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti, la sediul Protopopiatului Ortodox Huedin a debutat luni, 6 martie, proiectul Icoana – cuvânt în culori, ce vizează familiarizarea tinerilor cu icoana ortodoxă, atât cea pe sticlă, caracteristică spiritualităţii româneşti, cât şi cea pe lemn, realizată în stilul bizantin.

Având o întindere mai îndelungată, proiectul se va desfăşura pe mai multe serii, a câte cinci întâlniri, urmărindu-se instruirea  unui număr cât mai însemnat de tineri, proveniţi din cele trei parohii ale oraşului Huedin.

Coordonatorii proiectului sunt: Pr. Tudor Petrovici, pentru icoanele pe lemn şi doamna preoteasă Lupuţan Mirela, pentru icoanele pe sticlă, în colaborare cu doamna profesoară de religie Greble Gabriela. În prima serie vor participa un număr de 14 elevi, din clasele a VII-a.

Prima întâlnire a debutat cu o introducere în arta icoanei bizantine şi a celei pe sticlă, prezentarea temeiurilor cinstirii icoanei în Biserica Ortodoxă şi punctarea elementelor esenţiale ale unei icoane. Apoi s-a realizat conturul personajelor icoanei, în cazul celei pe sticlă cu peniţă şi tuş iar pentru icoana pe lemn s-a folosit indigo-ul. Celelalte etape se vor realiza în întâlnirile următare.

Icoanele vor fi expuse la Catedrala Moţilor din Huedin, la Biserica Sfânta Treime şi la Liceul Tehnologic „Vlădeasa”, a transmis pentru Radio Renașterea protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...