Școală de vară „Tradiții mărișene”- tulnic și joc tradițional, la Mărișel

de | iun. 20, 2023

Pasionații de cântec și joc tradițional sunt așteptati la Școala de vară „Tradiții mărișene”,  ce va avea loc în perioada 30 iunie – 2 iulie 2023, în localitatea clujeană Mărișel. Organizată la inițiativa antropologului Răzvan Roșu, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Mărișel, Muzeul Județean Satu Mare și Asociația Culturală „Nepoții Iancului”, se dorește a fi un eveniment prin care elemente ale patrimoniului imaterial, precum cântatul la tulnic și dansurile tradiționale locale, să fie transmise mai departe tinerei generații.

Locul în care se va desfășura școala de vară nu a fost ales întâmplător. Mărișelul este, datorită caracterului său de sat risipit, dar și relativei sale izolări ce a durat până în perioada comunistă, o comunitate ce a păstrat numeroase elemente ale culturii tradiționale moțești. Tocmai pentru ca tinerii să poată pătrunde în atmosfera trecutului, atelierele vor fi organizate în aer liber. Acestea se vor desfășura lângă o casă tradițională de peste o sută de ani, din crângul Jijești, aflată în proprietatea antropologului Răzvan Roșu.

Participanții vor putea învăța mai multe despre istoria tulnicului, un instrument aproape dispărut în prezent și vor putea învăța să cânte semnale vechi. De asemenea, vor fi inițiați în jocurile tradiționale locale de profesorii coregrafi Camelia și Neluțu Motoc. Duminică, 2 iulie va avea loc reconstituirea unui joc duminical tradițional. În cadrul acestuia se vor interpreta melodii de joc din repertoriul vechi moțesc, folosindu-se formule instrumentale specifice, precum: fluier, dobă și contră; ceteră și contră sau taragot, ceteră și dobă. Vor participa, de asemenea, „jucăușii” din sat, membri ai grupului „Mărișana”, dar și cei din grupul folcloric „Lelea Victoria” din Marna Nouă, județul Satu Mare. Cei din urmă sunt fii ai mărișenilor plecați, începând cu 1924, pentru a coloniza Câmpia Careiului. În ciuda faptului că a trecut aproape un secol de atunci, ei au păstrat intact cântecul și jocul pe care le-au dus din locurile de origine.

Informații despre înscrieri și alte detalii legate de program se pot obține la telefon: 0743517688 – Răzvan Roșu.

Școală de vară „Tradiții mărișene”- tulnic și joc tradițional, la Mărișel

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...