Se împlinesc 31 de ani de la trecerea în veșnicie a Sf. Sofronie de la Essex

de | iul. 11, 2024

Sfântul Sofronie Saharov de la Essex a trecut la cele veșnice în urmă cu 31 de ani, la data de 11 iulie 1993. Arhimandritul avea vârsta de 97 de ani.

Părintele Sofronie (Serghei Simeonovici Saharov) s-a născut în data de 23 septembrie 1896 la Moscova.

În anul 1926 a intrat că frate în obștea Mănăstirii Sfântul Pantelimon din Athos, unde a devenit ucenic al Sfântului Siluan Athonitul. A fost hirotonit diacon în 1930 de Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici.

În 1938 părintele Sofronie a părăsit Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” şi a trăit șapte ani în pustia Karoúlia și alți trei ani în Peștera Sfintei Treimi de lângă Mănăstirea „Sfântul Apostol Pavel”.

În anul 1941 a fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic pentru mulţi monahi atoniţi, fiind recunoscut pentru înţelepciunea sa duhovnicească.

„Părintele Sofronie era un om care nicicum nu se pleca de la înălţimile duhovniceşti, teologice, dogmatice, dar nimic din cele practice ale vieţii nu-i scăpau şi nu le trata cu dispreţ. Spunea că în viaţa omului nu este nimic care să nu fie de cea mai înaltă importanţă, că cele mai mici fleacuri te miri ce înrâurire pot să aibă asupra unei întregi vieţi şi să ducă la mântuire sau, Doamne fereşte, la pierzanie”, spunea părintele Rafail Noica, ucenicul arhim. Sofronie.

În anul 1959, cu binecuvântarea mitropolitului Antonie Bloom al Surojului, a înfiinţat Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, care, în 1965, va deveni stavropighie a Patriarhiei Ecumenice.

Arhimandritul Sofronie a fost canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol în anul 2019.

Siursă foto: Patriarhia Ecumenică

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni” spunea medicul, profesorul și academicianul clujean Iuliu Hațieganu. S-a născut la 14 aprilie 1885 în satul Dârja din comuna Panticeu și a copilărit în comuna Cojocna. A făcut studiile primare în...

35 de ani de la instituirea Zilei de rugăciune pentru mediu

35 de ani de la instituirea Zilei de rugăciune pentru mediu

Duminică se împlinesc 35 de ani de la instituirea, la începutul Anului Bisericesc, a Zilei de rugăciune pentru mediu în Biserica Ortodoxă, la inițiativa Patriarhul Ecumenic Dimitrios I al Constantinopolului. Patriarhul Ecumenic Dimitrios I a invitat întreaga lume...