Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită la Maieru

de | oct. 17, 2016

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea bistriţeană Maieru şi-a serbat vineri, 14 septembrie, hramul. Această zi a fost prilej de mare bucurie pentru credincioşii măiereni, întrucât Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi din care a făcut parte părintele Paul Gavriloaie, care le-a vorbit celor prezenţi despre harul dobândit de Sfânta Parascheva pentru noi oamenii, şi cei doi preoţi din localitate, Dan-Dorian Cismaş şi Ioan Lăpuşte.

Imediat după terminarea Sfintei Liturghii, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, la care s-au mai alăturat preoţii Vasile Botiş, Ganea Gheorghe şi Ureche Vasile, după care, sutele de credincioşi împreună cu preoţii şi cu primarul localităţii Vasile Borş, s-au bucurat de agapă frăţească pregătită în cinstea acestei sărbători.

Piatra de temelie a acestei biserici măierene, cu hramul „Sfânta Cuivoasă Parascheva” a fost pusă în anul 1817, fiind construită din piatră în formă de corabie. Iconostasul este confecţionat din lemn de tei, iar icoanele şi medalionele rotunde care-i reprezintă pe Sf. Prooroci sunt pictate pe lemn. Tot pe iconostas există şi o icoană, scenă unică, pictată pe pânză, înfăţişând martiriul frângerii cu roata, care aminteşte de supliciul lui Horea sau Tănase Tudoran de la Bichigiu. Nu se cunoaşte data sfinţirii Bisericii, însă a fost resfinţită la 22 octombrie 2000.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...