Simbolistica veșniciei în sculptura coloanelor Catedralei Naționale

de | aug. 7, 2023

Echipa de comunicare a Catedralei Naționale a explicat pe Facebook de ce a fost ales motivul decorativ al frunzelor de acant pentru coloanele edificiului: este asociat cu simbolul veșniciei.

„Rădăcina simbolică a frunzelor de acant este legată de simbolul vieții veșnice, planta devenind în timp un element fundamental în reprezentarea renașterii și Învierii, nu întâmplător situată la baza și în partea superioară a coloanelor, ca simbol al susținerii întregii zidiri”, explică echipa de comunicare.

Dintre toate motivele vegetale ornamentale, acanta este motivul predominant și cel mai cunoscut, păstrându-și continuitatea în reprezentările arhitecturale și artistice de mai bine de 2500 de ani, când aceste frunze au început să fie folosite în arhitectura Greciei Antice.

Cea mai veche atestare a utilizării acestui element decorativ este la coloanele unui templul din Corint construit în jurul secolului al V-lea î.Hr.

Specialiștii care lucrează la elementele decorative ale Catedralei Mântuirii Neamului menționează că la această frunză de acant, care are spini, se referă textul Facerii din Biblie: „spini și pălămidă îți va rodi el (pământul) și te vei hrăni cu iarba câmpului” (Facerea 3; 18).

„Fiind o frunză cu spini, ea poartă în sine și simbolul pământului nedesțelenit, neatins, curat de orice atingere. Acest lucru nu reprezintă altceva decât o altfel de biruință, care arată că cel ce poartă această frunză a înfrânt blestemul dat lui Adam”, scrie echipa de comunicare de la Catedrala Națională.

Tipologia coloanelor de la pridvorul Catedralei Naționale omagiază una dintre cele mai remarcabile creații arhitecturale ale artei naționale: stilul arhitecturii neoromânești.

Acesta reprezintă o reinterpretare a arhitecturii brâncovenești, prin prelucrarea cu ornamente vegetale a bazelor coloanelor, stilizarea organică a faldurilor din piatră ce înveșmântează fusul coloanei și elaborarea plină de sensibilitate a sculpturii volutelor și frunzelor de acant ale capitelului.

Donează pentru Catedrala Națională

Cei care doresc să susţină lucrările de la Catedrala Naţională au la dispoziţie următoarele modalităţi de sprijin:

  • Direct la orice unitate de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
  • Prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Patriarhiei Române:
    Cont pictură în lei: RO91RNCB0075004895030395
    Cont pictură în euro: RO64RNCB0075004895030396
    Cont pictură în dolari: RO26RNCB0075004895030110

Donează pentru pictura Catedralei Naționale

  • Online, direct pe site-ul pictamcatedrala.ro, selectând unul dintre cele două butoane, care vă vor direcționa spre secțiunea de plată cu cardul în moneda aleasă de dumneavoastră, LEI sau EURO;
  • Prin SMS la 8822 cu mesajul PICTURA în valoare de 2 EUR (nu se aplică TVA) valabil în: Vodafone, Orange, Telekom, Digi Mobil.

Informații despre pictură

Tel.: 0799.887.955
Email: ctitor@catedralaneamului.ro

Foto credit: Facebook / Catedrala Națională

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română
Întâlnirea anuală a Societății Bibliștilor Ortodocși Români (2024)

Întâlnirea anuală a Societății Bibliștilor Ortodocși Români (2024)

Mănăstirea Putna găzduiește, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, lucrările celei de-a VII-a ediții a întâlnirilor anuale ale Societății Bibliștilor Ortodocși Români (SBOR), care se desfășoară în perioada 7-8...

Înscrieri pentru Voluntari la A.S.C.O.R. Cluj-Napoca

Înscrieri pentru Voluntari la A.S.C.O.R. Cluj-Napoca

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (A.S.C.O.R.) din Cluj-Napoca anunță deschiderea înscrierilor pentru noi voluntari în perioada 27 septembrie – 20 octombrie a acestui an universitar. Reprezentanții asociației invită toți studenții din Cluj-Napoca să se...

Continuă înscrierile la Festivalul concurs „Lăudați pe Domnul”

Continuă înscrierile la Festivalul concurs „Lăudați pe Domnul”

Înscrierile la Festivalul concurs „Lăudați pe Domnul” vor continua în perioada 23-27 septembrie pentru cea de-a doua secțiune dedicată compozitorilor de muzică religioasă din Patriarhia Română. Înscrierile la cele patru categorii ale secțiunii de interpretare s-au...