Slujire arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia-Mare

de | sept. 26, 2023

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: arhim. dr. Casian Filip, vicar-administrativ al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Prof. Florin Hoban, director al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, precum și alți clerici ostenitori în cadrul Centrului eparhial de la Baia-Mare.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin a rostit credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură.

Apostolii, până nu au trecut prin golgotă, nu au înţeles mare lucru, până nu s-au maturizat în toată această vreme şi apoi Învierea Mântuitorului le-a adus puterea, curajul şi Pogorârea Duhului Sfânt, Cel făgăduit, i-a îmbrăcat cu putere de Sus şi au devenit alţi oameni, din pescari, Apostoli, şi au pornit cu mâinile goale şi au încreştinat lumea. Şi au adus lumina Evangheliei şi la noi, până pe malul Mării. Poporul român şi Biserica noastră este Biserică Apostolică. Au făcut ei şi au lăsat mai departe moştenirea: Biserica lui Hristos. Cui? Păstorilor. Altor păstori. Vedeţi că Dumnezeu cheamă, din familii diferite, din locuri diferite, din neamuri diferite, după vrednicii de El ştiute, nici nu ştim noi a căruia este vrednicia. N-ai voie niciodată să crezi, asta numai în termeni seculari şi profani, că am făcut performanţă. În sport merge. În slujirea lui Dumnezeu n-ai voie să crezi că ai făcut performanţă. Totul este har divin. Tot îi lucrare dumnezeiască, dar de Sus. La care tu te-ai silit ca un copil mic, care începe să vorbească, să umble şi să se hrănească. Cam atât facem noi. Restul este adumbrirea puterii şi harului lui Dumnezeu. Aşa s-a petrecut în Biserică şi se petrece şi se va petrece totdeauna. De aceea, poporul simte puterea şi harul lui Dumnezeu şi nu-l poate rupe nimeni de Biserica lui Hristos. Poporul român, în special, dar creştinii, în general, nu pot trăi fără Dumnezeu şi fără Biserică… Poporul român este legat de Dumnezeu ombilical ca şi copilul de mamă. De mama lui. Biserica îi mamă. Şi atunci, aici, în Biserică, noi suntem cu Dumnezeu şi Dumnezeu este cu noi, pentru că, iată, avem vocaţii, avem tineri.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit în treapta diaconatului pe ipodiaconul Vasile Pop pe seama Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia-Mare. La sfârșitul slujbei, părintele diacon Vasile Pop a fost hirotesit arhidiacon.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de Prof. Paula Bondre.

Mai multe detalii și fotografii aici: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=EORMMSM&set=a.363224169372520

AUTOR: Andrei Fărcaș / Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

FOTO: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...