Smaranda Brăescu – Regina înălțimilor

Prima paraşutistă şi a treia aviatoare a României – aceasta a fost Smaranda Brăescu.

S-a născut în satul Hănțești, comuna Buciumeni, din județul Tecuci, actual în județul Galați. Data la care s-a născut nu se știe cu exactitate din mai multe motive.

În carnetul ei de elevă a Şcolii de Arte Frumoase, pe anul şcolar 1926-1927, este scrisă data de 23 mai 1904 ca zi a naşterii. În primul ei brevet de aviator, aflat în patrimoniul Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, scrie că avea 27 de ani în octombrie 1932, ceea ce înseamnă că s-a născut, de fapt, în 1905. Iar alte documente ale Smarandei, ulterioare anului 1933, vin cu alte date.

A urmat cursurile şcolii primare din satul vecin Vizureşti, comuna Buciumeni. A absolvit Şcoala profesională de fete din Bârladîn anul 1916. După aceea ea a studiat la Şcoala Normală „Principesa Elisabeta” iar apoi a urmat cursurile Academiei de Belle-Arte din Bucureşti.

La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri iar la data de 2 octombrie 1931 câștigă titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri. Smaranda a reușit astfel să depășească recordul american de 5384 metri.

Ea și-a dorit să doboare și recordul mondial bărbătesc (care la acea vreme era de 7233m), astfel după ce s-a antrenat la San Francisco, la 19 mai 1932, Smaranda a sărit de la 7 400 m.

Barograful a fost trimis la Washington National Aeronautic Association, unde a fost recunoscută şi proclamată învingătoarea recordului mondial de coborâre cu paraşuta.

De asemenea, în timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit.

Ea a primit titlul de ”Regina înălțimilor” .

 

Surse:

enciclopediaromaniei.ro/wiki/Smaranda_Brăescu

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/smaranda-braescu-a-cucerit-america-printr-un-salt-cu-parasuta

Sorin Turturică, Aviatoarele României – Din înaltul cerului în beciurile securității, București: Editura Militară, 2013

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Smaranda Brăescu – Regina înălțimilor
Loading
/
Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Efectele Aghesmei Mari şi întrebuinţarea ei

Cuvântul agheasmă în limba greacă înseamnă apă sfințită. După importanţa şi modul ei de întrebuinţare, agheasma este de două feluri: Agheasmă Mare şi Agheasmă Mică. În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnu­lui (5 şi 6 ianuarie), se...

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago vine pe lume într-o familie înstărită de origine greacă, binecuvântă de Dumnezeu cu șapte copii. Elena, născută Paximade, vede lumina zilei la data de 29 martie 1878 în Bârlad. Deși conform acestor câteva date biografice am putea spune că poeta a avut o...

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Viața Arhimandritului Cleopa Ilie

Părintele Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, care, mânat de dorința de a face bine, și-a dedicat întreaga viață rugăciunii și pocăinței, ajutând și pe alții să dobândească harul primit de la Dumnezeu. Părintele Patriarh Daniel l-a numit „dar...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...