Spectacol folcloric „De dor, de drag, de tinerețe”, la Cluj-Napoca

de | feb. 13, 2023 | Cultură

În luna februarie, sau în luna lui făurar, așa cum este denumită această perioadă în calendarul popular românesc, se terminau șezătorile în satul tradițional și erau celebrate zile ale tinereții și ale dragostei. Astfel, Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, organizează spectacolul „De dor, de drag, de tinerețe”.

În cadrul evenimentului, ce va avea loc joi, 23 februarie 2023, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, cele mai frumoase cântece de dragoste și de dor vor fi interpretate de tineri cântăreți clujeni, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș. Este vorba despre interpreții: Denisa Perde Rus, Alex Vaida, Marcela Silaghi, Alexandru Potra, Andreea Ciupe, Adrian Socaciu, Amalia Chiper Iurian, Mihai Trif, Ramona Ciceoan, Raul Oltean, Crina Varga – Haiduc și  Florin Bota.

Un moment în cadrul spectacolului îl va avea și taragotistul Cristian Totpati, vicepreşedintele Fundaţiei „Dumitru Fărcaş”. Începând cu anul 2005, el a participat împreună cu maestrul Dumitru Fărcaş la Congresul Mondial al taragotiştilor din Ungaria, iar în anul 2021 a fost taragotistul care a reprezentat România în cadrul acestui eveniment.

Spectatorii se vor putea bucura și de jocuri populare din Dealurile Clujului și Banat, prezentate de membrii Școlii de joc tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca.

Totodată, cei prezenți vor putea afla amănunte despre diverse obiceiuri din satele județului Cluj, legate de dragostea dintre doi tineri, despre șezătorile de altădată, jocul satului, pețit sau nuntă, aspecte din cadrul campaniilor de cercetare realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Acestea vor fi aduse în scenă de grupuri de tineri păstrători de tradiții din județul Cluj – „Jijicanii”, Negreni, Orman, Huedin, Frata, Valea Drăganului și Măguri-Răcătău, care revitalizează și păstrează obiceiurile din zona lor de proveniență.

Un alt moment extraordinar în cadrul spectacolului va fi vizionarea unui scurt film documentar-etnografic și premierea cărbunarului Iosif Bordea din localitatea clujeană Muntele Rece, comuna Măguri-Răcătău, desemnat anul trecut Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii, în urma dosarului întocmit de specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Biletele sunt disponibile online: www.myticket.ro și www.entertix.ro, dar și în Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shopping Center). Totodată, se vor putea achiziționa și în ziua spectacolului, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

 

 

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Mai multe din Cultură
Concursul „Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni

Concursul „Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda și Protopopiatul Ortodox Turda organizează în perioada 27 Martie- 7 Aprilie 2023 Concursul ”Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni. Doritorii se pot înscrie la una din cele două secțiuni: Secțiunea de literatură....

Cenușăreasa revine pe scena Teatrului „Puck”

Cenușăreasa revine pe scena Teatrului „Puck”

Duminică, 19 martie, de la orele 11 și 12.30 cei mici sunt așteptați la Teatrul de Păpuși „Puck”, alături de părinți și bunici la spectacolul „Cenușăreasa”, după Frații Grimm, în regia Monei Marian. De asemenea, sâmbătă, 18 martie, de la ora 11, este programat...