Spectacol folcloric „De dor, de drag, de tinerețe”, la Cluj-Napoca

de | feb. 13, 2023

În luna februarie, sau în luna lui făurar, așa cum este denumită această perioadă în calendarul popular românesc, se terminau șezătorile în satul tradițional și erau celebrate zile ale tinereții și ale dragostei. Astfel, Centrul Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, organizează spectacolul „De dor, de drag, de tinerețe”.

În cadrul evenimentului, ce va avea loc joi, 23 februarie 2023, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, cele mai frumoase cântece de dragoste și de dor vor fi interpretate de tineri cântăreți clujeni, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș. Este vorba despre interpreții: Denisa Perde Rus, Alex Vaida, Marcela Silaghi, Alexandru Potra, Andreea Ciupe, Adrian Socaciu, Amalia Chiper Iurian, Mihai Trif, Ramona Ciceoan, Raul Oltean, Crina Varga – Haiduc și  Florin Bota.

Un moment în cadrul spectacolului îl va avea și taragotistul Cristian Totpati, vicepreşedintele Fundaţiei „Dumitru Fărcaş”. Începând cu anul 2005, el a participat împreună cu maestrul Dumitru Fărcaş la Congresul Mondial al taragotiştilor din Ungaria, iar în anul 2021 a fost taragotistul care a reprezentat România în cadrul acestui eveniment.

Spectatorii se vor putea bucura și de jocuri populare din Dealurile Clujului și Banat, prezentate de membrii Școlii de joc tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca.

Totodată, cei prezenți vor putea afla amănunte despre diverse obiceiuri din satele județului Cluj, legate de dragostea dintre doi tineri, despre șezătorile de altădată, jocul satului, pețit sau nuntă, aspecte din cadrul campaniilor de cercetare realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Acestea vor fi aduse în scenă de grupuri de tineri păstrători de tradiții din județul Cluj – „Jijicanii”, Negreni, Orman, Huedin, Frata, Valea Drăganului și Măguri-Răcătău, care revitalizează și păstrează obiceiurile din zona lor de proveniență.

Un alt moment extraordinar în cadrul spectacolului va fi vizionarea unui scurt film documentar-etnografic și premierea cărbunarului Iosif Bordea din localitatea clujeană Muntele Rece, comuna Măguri-Răcătău, desemnat anul trecut Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii, în urma dosarului întocmit de specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Biletele sunt disponibile online: www.myticket.ro și www.entertix.ro, dar și în Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shopping Center). Totodată, se vor putea achiziționa și în ziua spectacolului, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Zilele Memorialului Gherla, ediția a VII-a

Zilele Memorialului Gherla, ediția a VII-a

Lansarea albumului grafic și a expoziției omonime a Aidei Șușter-Boțan, „Chipuri ale sfințeniei”, dimpreună cu o conferință-eveniment cu Klaus Kenneth, autorul ortodox al volumului „2 milioane de kilometri în căutarea Adevărului”: iată evenimentele care anticipează...

„Te aștept!” și „Cenușăreasa”, la Teatrul „Puck”

„Te aștept!” și „Cenușăreasa”, la Teatrul „Puck”

Artiștii Teatrului „Puck” vor prezenta, la finalul acestei săptămâni, spectacolele „Eljöhetnél hozzám!”/ „Te aștept!” și „Cenușăreasa”. Pe scena Teatrului „Puck” (str. I. C. Brătianu nr. 23) este programat pentru sâmbătă, 2 martie, de la ora 11:00, spectacolul...

Târg de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Târg de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Handmade Transilvania, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită în perioada 28 februarie-2 martie 2024 la Târgul de Mărțișor. Pe perioada târgului, vor fi...