Tezaurele Umane Vii din județul Cluj, promovate de Ziua Culturii Naționale

de | ian. 8, 2024

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj marchează Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment care aduce în prim plan Tezaurele Umane Vii din județ. Intitulată „Tradiții clujene, de Ziua Culturii Naționale”, manifestarea va avea loc luni, 15 ianuarie, începând cu ora 18:00, la Sala Radio, strada Donath nr.160.

Spectacolul va cuprinde muzică instrumentală și vocală, obiceiuri și jocuri tradiționale, dar și lucrări consacrate din muzica cultă și de inspirație folclorică, scrise de compozitori români. Acestea vor fi prezentate de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală Tudor Cauacean, alături de mezzosoprana Lavinia Bocu și interpreții de muzică populară Mariana Morcan, Cosmin Mocean, Loredana Gabrian și Andreea Bogdan.

Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”, o inițiativă UNESCO. În urma demersurilor realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Clujul deține 10 titluri de „Tezaur Uman Viu”.  În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, clujenii se vor putea bucura de prezența următorilor deținători ai titlului de Tezaur Uman Viu: horitorul Vasile Soporan, lutierul Nicolae Vădan, cărbunarul Iosif Bordea, fierarul Simion Drînda, țesătoarea Viorica Tripon, grupul instrumental „Zorile” din Mociu și jucăușii Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan.

Totodată, în scenă vor urca: Jucăușii de la Mociu și „Copiii Mociului”, Jucăușii de la Frata și Grupul instrumental „Lia Pop” din Frata. În cadrul spectacolului vor fi aduse în scenă și obiceiuri din vatra satului, în cadrul cărora mamele își învățau fetele muncile casnice. Grupul „Păstrătorii Tradiţiei”- Răchiţele, coord. prof. Marioara Boc, va prezenta obiceiul „Claca de gheme”.

La final, toți cei prezenți se vor putea prinde în joc, alături de Jucăușii de la Mociu și Jucăușii de la Frata, acompaniați de Grupul instrumental „Lia Pop” din Frata, iar Vasile Soporan va încânta auditoriul cu hori din Câmpia Transilvaniei.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

Ziua de 15 ianuarie, declarată drept Ziua Culturii Naţionale începând cu anul 2010, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naţionale a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.

Foto: fierarul Simion Drînda din satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău – TUV 2023 (arhiva CJCPCT Cluj)

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

ARMONII SACRE DE PRIMĂVARĂ

Asociația Corală Regală Transilvană, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 27 aprilie 2024, ora 18:00, la evenimentul „Armonii sacre de primăvară. Corala...

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

COMEMORAREA GENOCIDULUI ARMEAN LA CLUJ

Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la evenimentul destinat comemorării Genocidului armean, care va avea loc...