Tineri voluntari din județul Bistrița-Năsăud în pelerinaj prin Maramureșul istoric

de | oct. 11, 2022

În ziua de 7 octombrie 2022, după terminarea orelor de curs, voluntari din Protopopiatele Bistrița, Năsăud și Beclean, implicați în taberele de tineret organizate la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” Sîngeorz-Băi, de către Asociația Tinerilor Ortodocși  Bistrița-Năsăud, asociație aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au plecat într-un pelerinaj prin Maramureșul istoric. Aceștia au fost însoțiți de către pr. Cristian Dragoș, protopopul Becleanului, pr. Tudor Mudure, inspector de tineret pe județul Bistrița-Năsăud, pr. Paul Gavriloaie, directorul Centrului Misionar de Tineret, pr. Petru Săsărman, voluntar în tabere, dar și profesori și coordonatori ai taberelor de vară. Pelerinajul a fost gândit și organizat ca un mic gest de recunoștință pentru darul pe care ei l-au făcut comunității, prin tot devotamentul, implicarea, timpul și energia lor.

Primul popas l-au făcut la mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Moisei, acea mănăstire spre care, nu foarte demult, veneau oameni de la distanțe de zeci de km, mergând pe jos întreaga noapte de 14 spre 15 august a fiecărui an, spre a sărbători momentul în care Maica Domnului a intrat în biserica triumfătoare din cerurile care spun slava lui Dumnezeu. Acolo tinerii au aflat despre semnele și credința ce au dus la ctitorirea lăcașului. Și-au îndreptat apoi pașii spre următorul popas din inima Maramureșului, mănăstirea de la Bârsana, închinată celor 12 sfinți apostoli, mănăstire foarte iubită în inimile oamenilor de pe Valea Izei. Ei o vizitează în duminici și sărbători participând la sfintele slujbe în frumosul port popular specific zonei. Aici tinerii pelerini au fost primiți cu drag de obștea mănăstirii care le-au spus povestea complexului mănăstiresc ce s-a ridicat din râvna oamenilor locului și cu binecuvântarea lui Dumnezeu.

A doua zi tinerii bistrițeni au ajuns în pelerinajul lor la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetul Marmației. A fost prima închisoare pentru deținuți politici din România condusă direct de către administrația sovietică a lui Stalin și primul astfel de loc din Europa care a fost transformat în Memorial, sub egida Consiliului Europei la inițiativa din 1993 a Anei Blandiana, membră în Fundația Academia Civică. Voluntarii au cunoscut astfel zicala latină ce spune că „omul este lup pentru om” ceva ce nu ar fi trebuit niciodată să se întâmple dacă oamenii ar fi avut dragostea de Dumnezeu.

De la Sighet s-a plecat spre Săpânța, pentru a vizita cimitirul vesel de acolo, aflat astăzi în patrimoniul UNESCO și considerat al doilea monument funerar din lume, după Valea Regilor din Egipt. Cu această ocazie tinerii, precum și însoțitorii lor, au reușit să vadă frumosul iconostas al locașului de cult din incinta cimitirului, aflat încă în lucru. Au ajuns apoi și la mănăstirea Săpânța Peri, care continuă existența mănăstirii celei vechi, rămasă pe un teritoriu ce astăzi aparține Ucrainei. Această actuală construcție este ridicată de către aceiași meșteri ce au ridicat și complexul nou al mănăstirii din Bârsana. La Săpânța Peri au realizat cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Dacă la Bârsana turnul măsoară 57 de m înălțime, aici el atinge 75m, iar cu tot cu crucea din vârf, chiar 78. Dar nu doar aceste elemente de arhitectură maramureșeană i-au impresionat pe tineri, ci și frumusețea locurilor unde ele sunt amplasate.

În fiecare locaș de cult cei 70 de tineri pelerini au înălțat rugăciuni, deoarece pentru ei acestea sunt locuri închinate lui Dumnezeu. Chiar și Memorialul durerii de la Sighet a fost sfințit de suferința celor încarcerați acolo și de rugăciunile lor poate mai fierbinți decât cele ridicate în biserici.

Ultimul popas l-au făcut la Baia Mare. Acolo au servit masa de prânz iar apoi au vizitat frumusețile mineralogice ale locului. De acolo au mers la catedrala cu hramul „Sfânta Treime”, unde au participat la slujba Vecerniei, oficiată la demisolul catedralei, un loc mirific. Senzația pelerinilor a fost că s-au întors la Constantinopol, în primul mileniu creștin bizantin. Cântând „Lumină lină” și apoi, înainte de a pleca, „Apărătoare Doamnă”, alături de slujitorii din altar, au pornit spre autocar, pentru întoarcerea acasă.

Voluntarii, mai vechi sau mai noi, au petrecut zile, săptămâni iar unii chiar luni întregi pentru a aduce voie bună, bucurie, înțelepciune și frumusețe sutelor de copii care au venit în taberele de la centrul misionar de tineret de la Sângeorz-Băi sau care au participat la diferite alte activități organizate de către coordonatorii Asociației Tinerilor Ortodocși Bistrița-Năsăud. Acolo, la Sângeorz -Băi, au fost multe zile, mulți oameni și povești vindecătoare într-un singur colț de rai. În semn de mulțumire pentru toată munca depusă de voluntari pe parcursul verii a fost organizat acest pelerinaj. Au fost două zile în care acești tineri s-au îmbogățit cu experiențe frumoase, pline de sens, a transmis pentru radio Renașterea, Prof. Florin Ceșa.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...