Vacanță în tinda bisericii – activități de vară și tabere în Protopopiatul Huedin

de | sept. 11, 2019

Pe perioada vacanței de vară, parohiile din Protopopiatul Huedin au desfășurat o serie de activități cu tinerii și tabere.

Centrul Catehetic „Preot Ioan Stănescu” al Parohiei Someșu Rece, a organizat cea de a doua ediție a activităților de vară „Vacanță în tinda bisericii”, printr-o serie de activități desfășurate în colaborare cu Fundația Worldvision, filiala Cluj-Napoca, în perioada 31 iulie – 15 august. În sala centrului catehetic au avut loc, în fiecare seară de la orele 18.00, o serie de activități, având ca şi program seri de cateheză, lectură biblică, pricesne, pictură pe sticlă, proiecţie de filme şi documentare religioase, modelare fimo, jocuri de perspicacitate și îndemânare, jocuri de societate, dar și activități recreative și discuții pe diferite teme. Iar de la ora 20.00, am participat cu toții la slujba Paraclisului Maicii Domnului, în biserica parohială. La finalul activităților, cei aproximativ 50 de copii au fost recompensaţi pentru munca depusă cu o tabără creștină, gratuită, toate costurile legate de această tabără fiind suportate de Parohia Someșu Rece. Programul taberei a inclus activități catehetice, un program duhovnicesc de rugăciune, dimineața și seara, jocuri, concursuri, drumeții și ateliere practice. Tinerii au fost însoțiți de preotul paroh Ștefăniță Elefteriu și mai mulți voluntari de la ASCOR, filiala Cluj-Napoca, dar și voluntari din Parohia Someșu Rece.

Vacanță în tinda bisericii – activități de vară și tabere în Protopopiatul Huedin

Parohia Negreni a desfășurat de asemenea, mai multe activități cu tinerii în vacanța de vară, dar și două tabere, pe grupe de vârste. Prima dintre acestea a fost organizată în colaborare cu Parohia Maieru, jud. Bistrița-Năsăud, prin pr. Radu Mureșan, în perioada 12 – 17 iunie, la care au participat 24 de tineri din Negreni și 20 de tineri din Maieru cu vârste între 13 – 17 ani. Pe lângă programul duhovnicesc, tinerii au participat și la o serie de activități educative și recreative, un seminar în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, despre violența pe internet și un seminar despre bullying, în care a vorbit un medic psiho-terapeut din localitatea Maieru. De asemenea, o drumeție în Rezervația Naturală Munții Rodnei, la Lacul Lala, aflat la altitudinea de 1864 metri, dar și o vizită la Muzeul și Casa Memorială Liviu Rebreanu, unde pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a susținut o prelegere despre lectura în viața tinerilor. Cea de a doua tabără, a avut loc la Mănăstirea Piatra Craiului, pentru 35 de copii cu vârste între 9 – 13 ani, în perioada 26 – 29 august. În această tabără copiii au participat la programul duhovnicesc al Mănăstirii, s-au spovedit și s-au împărtășit. Pr. Bogdan Andrei Mustea de la Parohia Vânători a susținut cateheza ”Sf Prooroc David, un tânăr credincios și devotat lui Dumnezeu”, iar profesorul Doru Rus, de la Liceul Octavian Goga din Huedin a susținut un seminar despre teatru și arta cuvântului. De asemenea, activitățile recreative și sportive au fost susținute de sportivul Doru Meseșan. În cele două tabere, copiii au fost însoțiți de preotul paroh Marian Văcariu.

Vacanță în tinda bisericii – activități de vară și tabere în Protopopiatul Huedin

Parohia Rogojel, păstorită de părintele Florin Mereu, a organizat și în această vară tradiționala tabără rurală cu corturi, ”Zile de poveste la Rogojel”, în perioada 3 – 8 septembrie, pentru tineri cu vârste între 10 – 16 ani, în colaborare cu ASCOR Cluj-Napoca și ATCOR Cluj-Napoca, prin implicarea directă a Oanei Băilă. Alături de cei 60 copii înscriși în tabără, au participat și 12 voluntari de la ASCOR Cluj-Napoca. Tinerii au participat la un program liturgic de rugăciune, dimineața și seara, au participat la Sfânta Liturghie, s-au spovedit și s-au împărtășit. De asemenea, au participat la ateliere practice, cum ar fi tehnica șervețelului, trasul cu arcul, fotografiat profesionist sau ateliere culinare, drumeții, jocuri de perspicacitate și îndemânare, jocuri de societate, dar și activități recreative, cateheze și discuții pe diferite teme. Au participat și la câteva munci gospodărești în sat și li s-au prezentat tinerilor costume populare, tradiții și obiceiuri locale.

Parohia Huedin II a demarat proiectul catehetic ”O săptămână în tinda bisericii”, în perioada 5 – 10 august, coordonat de pr. paroh Tudor Petrovici, împreună cu tineri voluntari ai parohiei. În cadrul acestui proiect, pe lângă participarea la Paraclisul Maicii Domnului, s-au desfășurat activități de cunoaștere, jocuri interactive și recreative, ateliere de creație prin care tinerii participanți au învățat tehnica quilling, decorarea semnelor de carte cu ajutorul cusăturii tradiționale în cruce și modalități de ornare a sticlelor, toate acestea având ca finalitate realizarea unei expozitii în data de 15 august. Lucrările realizate de copii au fost dăruite celor care poartă numele Împărătesei Cerurilor, Fecioara Maria, în ziua marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, odată cu susținerea unui concert de pricesne închinate Maicii Domnului. La aceste activități au participat tineri din toate cele trei parohii ale orașului Huedin.

Vacanță în tinda bisericii – activități de vară și tabere în Protopopiatul Huedin

Pr. Ștefăniță Elefteriu

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...