Vernisajul expoziției de caritate „Grădinile Edenului”, pentru sprijinirea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca

de | nov. 10, 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 10 noiembrie 2023, la vernisajul expoziției de caritate „Grădinile Edenului”. Expoziția este organizată cu scopul de a strânge fonduri pentru susținerea extinderii Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

Vernisajul expoziției a avut loc de la ora 13:00, la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca, în Galeria „Paul Sima”. Aici vor putea fi admirate, în perioada 10- 27 noiembrie, 133 de tablouri realizate de 133 de tineri artiști de diferite vârste, de la doi ani până la 20 de ani, care și-au imaginat „Grădinile Edenului” în stil personal.

Majoritatea expozanților sunt elevi în școlile clujene, după cum urmează:

  • 79 la Colegiul Național ,,Gheorghe Șincai’,
  • 12 la Colegiul Ortodox ,,Mitropolitul Nicolae Colan”,
  • 7 la Școala Gimnazială „Ioan Bob”,
  • câte 3 la Colegiul Național „George Coșbuc” și la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”,
  • câte 2 la Liceul „Tiberiu Popovici” și la Școala Gimnazială „Ion Creangă”, și
  • câte un elev la: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Colegiul Național „George Barițiu”, Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Elf”, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Școala Primară „Teofil”, Școala „Gheorghe Șincai” din Florești și la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej.

Cu ocazia vernisajului, au luat cuvântul și au transmis mesaje de apreciere și felicitare: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, prof. univ. dr. Daniel David – rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca si preotul dr. Bogdan Chiorean – directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. Curatorul expoziției a fost Sergiu Man.

„Comportamentele care exprimă compasiune îi ajută și pe cei vizați pentru sprijin, cât și pe cei care oferă acest suport”, a spus prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB.

Evenimentul de caritate este organizat și coordonat de artistul prof. Manuela Botis, cadru didactic la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca.

 „Prin acest proiect ne propunem să demonstrăm că niciodată nu e prea devreme, niciodată nu e prea târziu pentru ca să facem o faptă bună. (…) Această expoziție oferă o oportunitate unică de a susține o cauză nobilă prin intermediul artei și să aducă un plus de confort și îngrijire pacienților aflați în situații dificile”.

La închiderea expoziției, pe 27 noiembrie,  tablourile vor fi oferite celor care vor face o donație de 200 de lei, direct în contul Fundației „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, fundație care se ocupă de Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca și de construirea viitorului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.

De asemenea, pentru cei care doresc să sprijine aceste proiecte, conturile puse de dispoziției sunt următoarele:

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj

Lei: RO83BTRLRONCRT00C6603105

Euro: RO25BTRLEURCRT00C6603103

Prin SMS, la numărul 8845, cu textul JOY, înseamnă 2 euro donați lunar pentru construirea acestui spital.

Scurt istoric

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca  este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, care a fost inițiat în anul 2009, de către vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Episcopului Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Centrul este un proiect unic în zona Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în data de  9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, când paraclisul Centrului a primit și o părticică din moaștele sfântului ocrotitor. Debutul activității medicale și primirea primului pacient a avut loc în data de 8 mai 2013.

Spitalul și-a deschis activitatea având un număr de 20 de paturi autorizate în regim de spitalizare continuă, în specialitatea îngrijiri paliative. Solicitările tot mai numeroase au făcut ca în anul 2016 și 2017 să fie autorizate încă un număr de 20 de paturi. În 2023, s-au depus actele pentru suplimentare cu 8 locuri, toate saloanele nou obținute fiind făcute pe seama schimbării de destinație și conformație/dotare a unor spații deja existente.

Centrul de îngrijiri paliative asistă anual, în mod gratuit, peste 700 de pacienţi, acordând asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială pacienților cu boli cronice progresive, în special oncologice, indiferent de etnie, statut social sau confesiune, atât la sediu, în regim de spitalizare continuă, cât și ambulatoriu. În cei zece ani de la înființare au fost internați peste 6.400 de pacienți. Mai multe detalii în articolul 10 ani în slujirea aproapelui – Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca

În prezent, unitatea medicală dispune de 48 de paturi – în regim de spitalizare continuă – , farmacie, un centru de zi, un paraclis şi o sală de conferinţe. Echipa este formată din aproximativ 50 de persoane: medici, farmacist, asistenți medicali, infirmieri, asistenți sociali, psiholog, preot și personal administrativ, în frunte cu directorul instituției, preotul dr. Bogdan Chiorean. Lor li se alătură constant peste 20 de voluntari, de diverse profesii.

În anul 2018, tot în cadrul Centrului, a fost înființată și o Școală Postliceală Sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor.

La ora actuală, dincolo de activitatea principală prin care instituția asistă pacienți cu boli cronice progresive în stadii avansate de boală, se desfășoară și o intensă activitate educațională. În cadrul Centrului există cursuri de calificare pentru infirmieri, pentru asistenți medicali generaliști, de specializare în îngrijiri paliative pentru asistenți medicali și medici, iar, din luna octombrie 2021, stagii de practică pentru studenții mediciniști.

În luna octombrie 2022, în proximitatea Centrului, Consiliul Județean Cluj a pus la dispoziția Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în mod gratuit, un teren necesar în scopul extinderii așezământului. În suprafață de 800 de mp, terenul se află în proprietatea forului administrativ județean. Astfel, prin construirea unei noi clădiri adiacente, capacitatea Centrului va crește cu 50%.

Construirea unui viitor centru de îngrijiri paliative pediatrice

În toamna anului trecut, la data de 13 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au pus piatra de temelie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.

Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice va fi construit în localitatea Sânnicoară, pe strada Triajului, pe un teren de 1.400 mp, donat de familia părintelui Lorand Emanuel Komives.

Centrul se dorește a fi un spital care să ofere asistență complexă (medicală, spirituală, socială și psihologică), în mod gratuit, copiilor cu boli cronice progresive, aflați în diverse stadii ale bolii care fac improbabilă supraviețuirea până la vârsta de adult. În cadrul centrului, copiii vor participa la activități școlare, iar șederile vor fi oferite nu numai pentru tratament, ci și pentru a le da părinților o perioadă de refacere după efortul constant depus pentru copiii lor.

Proiectul se află sub patronajul Asociației „Sfântul Nectarie” din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, președintele asociației fiind Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

„Suferința este o realitatea care ne mișcă, sub orice formă s-ar derula în fața noastră, însă, mai ales, atunci când este vorba de copii. De aceea, prin acest centru, ne dorim să întindem o mână de ajutor copiilor care suferă de boli cronice progresive și familiilor acestora și să îmbunătățim calitatea vieții lor, în forma ei cotidiană, căci «viața este pe zile și fiecare zi are o poveste». Și credem că, ÎMPREUNĂ, vom reuși acest lucru”, a spus Episcopul-vicar Benedict.

La slujba punerii pietrei de temelie, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, pr. dr. Bogdan Chiorean, a vorbit despre inițiativa și necesitatea construirii unui centru de îngrijiri paliative pediatrice, mărturisind că în cei 10 ani de la deschiderea centrului au fost multe solicitări de internări pentru copii, dar care nu au putut fi realizate.

„Deși n-avem încă o estimare exactă a costurilor, suntem conștienți de faptul că e deosebit de dificil să construiești în contextul în care ne aflăm. Dar, de asemenea, suntem siguri că dragostea noastră – a tuturor – se va transforma-n cărămidă termoizolantă și acoperiș, ca să le țină de cald și de dor”, a spus pr. dr. Bogdan Chiorean.


Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Arhid. Dan Văscu / Radio Renașterea și Universitatea Babeș-Bolyai / Facebook

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...