Viața și activitatea Mitropolitului Bartolomeu – dialog cu Pr. Radu Preda

de | feb. 4, 2024

În aceste zile, ca de altfel oricând, cred că se cuvine să vorbim despre vrednicul de pomenire, Mitropolitul Bartolomeu (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), care este atât de prezent cu duhul printre noi, chiar și după 13 ani de la mutarea la Domnul. Un om ce a marcat biserica ortodoxă română, cultura și istoria națională.

Fără doar și poate, parcursul ierarhic pe care l-a onorat cu desăvârșire, a fost o misiune însușită până în ultima clipă a vieții. Astfel, din anul 1993 și până la moarte, Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Pentru activitatea sa ecleziastică a fost distins cu: Crucea Patriarhală – București, Ordinul Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfinților Apostoli Petru și Pavel al Patriarhiei Antiohiei.

Mitropolitul Bartolomeu Anania a păstorit Eparhia clujeană cu înțelepciune, timp de 18 ani, în perioada 1993-2011, a cărei activitate a adaptat-o solicitărilor noi ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui. De asemenea, postul de Radio Renașterea a fost înființat la initiative și sub protecția Mitropolitului Bartolomeu.
Alături de invitatul emisiunii Dialoguri, Părintele Radu Preda, scriitor și profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, am adus în fața ascultătorilor profilul, parcursul și principalele momente ale vieții și misiunii pe care Mitropolitul Bartolomeu le-a avut într-o viață zbuciumată dar conectată la marile transformări prin care trecea societatea românească.

Dar dincolo de un real pastor, dincolo de vocația recunoscută de orator, Mitropolitul Bartolomeu va rămâne în istorie și ca un om al cărții, un intelectual autentic și cărturar de mare anvergură, ce-l plasează definitive în rândul elitei culturale românești. Stă mărturie, în primul rând, diortosirea Sfintei Scripturi, o munca de 11 ani, începută cu Noul Testament la Mănăstirea Văratec și desăvârșită la Nicula cu Vechiului Testament. Apoi, fie că vorbim de memoriile, poezii, eseuri, proză sau operele dramatice care i-au adus recunoașterea Uniunii Scriitorilor din România, toate sunt grăitoare în ce privește arhitectura și profilul talentului omului de litere, Bartolomeu Anania. Pe lângă numeroasele recunoașteri, distincții și onoruri la data de 22 noiembrie 2010 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu este înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, alături de Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei Ortodoxe și primul Episcop al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de Arhiepiscopul Teofil Herineanu și de Episcopul Vasile Someșanul.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Viața și activitatea Mitropolitului Bartolomeu - dialog cu Pr. Radu Preda
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Este în plină desfășurare apelul lansat de Academia Română de acordare a burselor pentru elevii cu rezultate școlare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate. Inițiativa face parte din proiectul „Academia Română în dialog cu tinerii“ și vizează susținerea...

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

La Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca se va desfășura miercuri, 3 aprilie cu începere de la ora 19:00 „O poveste de teatru Față/Verso".  Este vorba despre o producție a Asociației Culturale Top Art N&A Cluj-Napoca, un eveniment aflat la prima ediție...