Ziua Natională a Romaniei la Dej

de | dec. 1, 2023

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna.

Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și oficierea Slujbei de Te-Deum, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire în anul 1918, autentice personalități morale, politice și culturale.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, slujba a fost oficiată de Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, alături de Arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, preotul Garnizoanei Dej și pr. Petru Both. De asemenea, la ceremonial a fost prezent și Pr. Ioan Buftea, Protopopul al Protopopiatului Ortodox Dej.

În continuare, primarul Municipiului Dej, ing. Morar Costan a adresat dejenilor un cuvânt în care a evocat momentul sărbătorit la 1 decembrie, iar apoi au avut loc depuneri de coroane și jerbe de flori la „Monumentul Marii Uniri”.

Ceremonia militară dedicată „Zilei Naționale a României” a cuprins defilarea gărzii de onoare formată din peste 125 de militari şi a 25 de mijloace tehnice din dotarea unităților militare şi ale instituțiilor din sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranţă națională din garnizoana Dej.

Alături de militarii dejeni au fost prezenți reprezentanţi ai administrației publice centrale, județene și locale, ai sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, ai instituțiilor publice şi private dejene, precum şi foarte mulți cetăţeni ai municipiului Dej.

Manifestările s-au încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor dejeni avându-l în frunte pe comandantul Garnizoanei Dej, colonelul dr. Ioan Munteanu.

Mai multe fotografii  AICI.

Foto: Dumitru Cucura

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Sute de credincioși dejeni au participat în Duminica Cincizecimii, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii. Manifestarea continuă o veche tradiție din Ardeal având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător la...