60 de ani de la canonizarea Sfântului Calinic de la Cernica

de | oct. 22, 2015

Pe data de 23 octombrie 2015 se împlinesc 60 de ani de la canonizarea Sfântului Calinic de la Cernica, unul din cei mai importanţi sfinţi români. Cea mai mare parte a vieţii a trăit ca monah la mănăstirea Cernica, de lângă Bucureşti, iar de la vârsta de 63 de ani a fost rânduit ca episcop al Râmnicului, în Oltenia. A trăit o viaţă ascetică, în duhul marilor nevoitori români, viaţă ascetică pe care a menţinut-o şi în timpul păstoririi de la Râmnic. Viaţa sa duhovnicească trebuie privită în descendenţa spirituală a Cuviosului Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani, ucenic al Cuviosului Paisie Velicikovski, de la care a primit principiile vieţuirii isihaste. Pentru viaţa lui îmbunătăţită, pentru realizările lui, pentru dăruirea faţă de Biserică, Sf. Calinic a fost canonizat oficial în 1955 în cadrul unor solemnităţi la care au luat parte, în plin regim comunist, reprezentanţii tuturor patriarhiilor ortodoxe. Meritul pentru reuşita acestui eveniment revine Patriarhului Justinian Marina. De atunci, Sf. Calinic este cinstit în întreaga Biserică ortodoxă, cu ziua de prăznuire la 11 aprilie, moaştele lui aflându-se în biserica mare a mănăstirii Cernica.

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/catalin-palimaru/" target="_self">Pr. Cătălin Pălimaru</a>

Pr. Cătălin Pălimaru

Preot, directorul Editurii Renașterea, doctor în teologie.

Mai multe

Cine a fost Ioan Botezătorul? (Pr. Prof. Stelian Tofană) P3

Cine a fost Ioan Botezătorul? (Pr. Prof. Stelian Tofană) P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.

Cine ne vrea proști? (II)

Cine ne vrea proști? (II)

„Cei proști și neiscusiți iau în râs cuvintele și nu vor să le asculte dacă acestea mustră nepriceperea lor, ci vor ca toți să fie întru toate asemenea lor. La fel și cei desfrânați se silesc să arate pe ceilalți toți mai răi decât dânșii, socotind să vâneze pe seama...