(VIDEO) Conferința „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”

de | mart. 9, 2021

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat marți seara, 9 martie 2021, în mediul online, conferința cu tema „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, a evocat personalitatea predecesorului său, Mitropoliul Bartolomeu, și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea conferinței dedicată omagierii a 100 de ani de la nașterea ierarhului cărturar.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a vorbit despre puterea cuvântului rostit de la amvonul Catedralei de ierarhul de vrednică amintire.

În cadrul manifestării au fost  susținute următoarele comunicări:

  • Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – „Mitropolitul Bartolomeu și întâlnirea dintre cult – cultură – Scriptură”;
  • Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – „Concepte de morală creștină în notele subsidiare ale Ediției Jubiliare a Bibliei – Bartolomeu Valeriu Anania”;
  • Pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – „Lectura Bibliei, versiunea Bartolomeu, de la comentariu la text”;
  • Conf. univ. dr. Lucian Bâgiu – „Cum l-am cunoscut pe IPS Bartolomeu Anania”;
  • Elena Maria Ganciu – „Mitropolitul Bartolomeu şi căutarea sensurilor esenţiale”;
  • Nicoleta Pălimaru – „Poezia de inspirație biblică a lui Valeriu Anania”;
  • Pr. Călin Florea – „Înaltul nostru Bartolomeu – Amintiri cu nectar”;
  • Lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa – „Lupta mitropolitului Bartolomeu cu logosul/ Logosul în Cartea Psalmilor”.

Conferința poate fi urmărită, integral, AICI

Scurtă  biografie

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921, în Glâvile, județul Vâlcea.

Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, ierarhul a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...