„File din istoria Eparhiei Clujului” – Seară culturală și lansare de carte la Muzeul Mitropoliei Clujului

de | mart. 9, 2023

În cadrul serilor culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 9 martie 2023, de la ora 19:00, un eveniment cultural, intitulat „File din istoria Eparhiei Clujului”, în cadrul căruia a fost lansată cartea „Istoria Reședinței Mitropolitane Ortodoxe Române din Cluj-Napoca” și Calendarul Renașterea pe anul 2023. Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, clerici, teologi, oameni de cultură și numeroși credincioși clujeni.

Apărut la Editura Renașterea, volumul „Istoria Reședinței Mitropolitane Ortodoxe Române din Cluj-Napoca”, semnat de domnul Vasile Rojneac, doctor în Istoria Bisericii Ortodoxe Române și arhivar al Arhiepiscopiei Clujului, reliefează istoria acestui așezământ bisericesc emblematic pentru capitala culturală și spirituală a Transilvaniei. Noua apariție editorială

În deschiderea manifestării, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un scurt cuvânt de învățătură, a apreciat noua apariție editorială și l-a felicitat pe autor pentru munca depusă.

 „Reședințele instituțiilor importante au rolul lor, atât din punct de vedere edilitar, cât și spiritual. O asemenea reședință este cea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, fiind situată în vecinătatea Catedralei. Reședința minunată despre care vorbim, numită inițial «Palatul Direcției Silvice» sau «Casa Pădurilor», a fost construită în anul 1887. Toate amănuntele sunt cuprinse în cartea de față. Demersurile multe și insistente făcute pentru ca ea să devină o clădire a Bisericii i se datorează vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei noastre și neostenitul ei întemeietor. Locul central pe care-l ocupă, pe bună dreptate, în orașul nostru, se datorează importanței duhovnicești și culturale pe care Biserica Ortodoxă o are în sânul poporului român”, a spus Mitropolitul Andrei al Clujului, în cuvântul de binecuvântare al volumului.

Cartea a fost prezentată publicului de pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și de dr. Varga Attila, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca și visiting researcher la Oxford Brookes University, UK, care este și prefațatorul volumului lansat. Totodată, autorul cărții, dr. Vasile Rojneac, a rostit o scurtă alocuțiune și le-a mulțumit tuturor celor ce au făcut posibilă tipărirea lucrării.

De asemenea, în cadrul serii, părintele Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, a prezentat publicului și Calendarul Renașterea pe anul 2023, un anuar publicat de Editura Renașterea, care continuă „Calendarul Eparhiei Ortodoxe a Clujului” și „Calendarul creștinului de lege răsăriteană”, apărute în perioada interbelică. Calendarul este îngrijit pe vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca și de consilierul cultural – preotul Cornel Coprean.

La finalul serii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc, a apreciat cele două lucrări apărute și a subliniat importanța lor.

 

Evenimentul editorial a fost completat cu un recital instrumental susținut de doi elevi de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca: Giulia-Maria Blenche  – la vioară și Alexandru Filip – la pian. Aceștia au fost îndrumați de către prof. Ioana Irimia, prof. Diana Blaga și prof. corepetitor Meda Nemeti.

 

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...