Andrei Șaguna – lectură din Keith Hitchins

de | nov. 24, 2023

În fiecare an, în ziua de 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește doi sfinți care au jucat un rol crucial în istoria creștinismului de la noi din țară: Sfântul Apostol Andrei, cel întâi-chemat, Ocrotitorul României, și, respectiv, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolit al Transilvaniei în perioada 1864-1873.

Personalitatea marcantă a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna a avut reverberații nu doar în publicistica românească, ci și în cea străină. Astfel, am socotit potrivit să vă prezint câteva pagini cu privire la personalitatea marelui ierarh dintr-un studiu mai larg al profesorului Keith Hitchins, istoric american cu studii la universități de prestigiu din Statele Unite, Franța și România. De altfel, autorul a publicat la editura Universității Harvard, un volum întreg cu privire la Andrei Șaguna și românii transilvăneni în deceniul abolutismului (1849-1959).

Cult și Cultură
Cult și Cultură
Andrei Șaguna - lectură din Keith Hitchins
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Despre perioada Triodului

Despre perioada Triodului

Pe parcursul celor zece săptămâni ale perioadei Triodului (denumirea vine de la cartea de cult folosită la strană în aceste săptămâni - Triod, gr. „triodion”, trei ode sau imne, întrucât cântările Utreniei sunt structurate în câte trei cântări), începând cu Duminica...