Arhiepiscopul Justinian Chira – Voievod pe pământ şi rugător în cer | 99 ani de la naștere

de | mai 28, 2020

„Doamne, ascultă-mă, eu nimic nu îți cer pentru mine, dar nu vreau să mă duc în Rai singur; eu vreau să mă duc cu tot poporul! Să știți că nu intru pe poarta Raiului până nu vă văd pe toți în Rai, nu uitați, asta este dorința mea, iubiții mei frați. Să vă primească Dumnezeu rugăciunile!” Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira al Maramureșului și Sătmarului

A fost un mărturisitor care reușea să adune lumea în jurul său, un adevărat model de slujire, spune despre Arhipiscopul Justinian, urmașul acestuia în scaunul chiriarhal de la Baia Mare, Preasfințitul Părinte Iustin:

„În fiecare an ne adunăm toți ucenicii Înaltpreasfințitului, ierarhi, preoți din eparhie și în special părinții de la Rohia care veghează ca la mormântul său candela să nu se stingă. Cuvintele dânsului pline de înțelepciune și blândețe, modelul de păstor bun să ne inspire și pe noi în slujirea noastră să ne ajute să înțelegem că viața se parcurge cu multă răbdare, curaj. A fost un episcop mărturisitor al dreptei credințe și cel care a adunat poporul în număr foarte mare în jurul altarelor și ne-a lăsat această pildă de slujire sfântă”.

Stareț al Mănăstirii Rohia

Născut din părinții Ilie și Maria, țărani evlavioși, la data de 28 mai 1921, în satul Plopiș, comuna Șișești, județul Mara­mureș, a primi la botez numele Ioan. La data de 12 martie 1941 alege viața călugărească la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia. După un an, la 2 martie 1942, este tuns în monahism și primește numele Justinian. La 15 august 1942, în ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului și Clujului, îl hirotonește diacon pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia. Între anii 1942 – 1943, înrolat de ocupanții Ardealului, ajunge soldat în armata maghiară. La puțin timp după lăsarea la vatră, este hirotonit preot pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia.

La data de 25 iunie 1944, la vârsta de doar 23 de ani, tânărul ieromonah Justinian Chira, ajunge stareț al Mănăstirii Rohia.

Episcop la Cluj Napoca și Baia Mare

La propunerea Episcopului Teofil Herineanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl ridică la treapta de arhiereu, la data de 9 iunie 1973, fiind hirotonit episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului, la 9 septembrie 1973, și primind supranumele de „Maramure­șeanul”.

În 1990, după reînființarea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Adunarea Națională Bisericească îl alege în fruntea acestei eparhii iar la 11 noiembrie 1990 este întronizat în vechea Catedrală din Baia Mare. Ca episcop titular a înființat secția de Teologie Ortodoxă din cadrul Facul­tății de Litere din Baia Mare, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, revista eparhială „Graiul Bisericii Noastre”, și a pus piatra de temelie la zeci de biserici și de mănăstiri. La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Arhiepiscopul Justinian a trecut la Domnul în 30 octombrie 2016, într-o zi de duminică, la vârsta de 95 de ani. Mormântul și l-a fost rânduit la Mănăstirea de metanie de la Rohia, acolo unde își doarme somnul de veci.

„Înaltpreasfințitul Justinian poate fi numit metaforic voievodul spiritual al Maramureșului deoarece pentru zona de nord a țarii a fost o persoană unică, de fapt, cu Înaltpreasfinția Sa se încheie un capitol din istoria zbuciumată a spiritualității noastre. Mănăstirea Rohia, Eparhia Ma­ramureșului și Sătmarului îi datorează extraordinar de mult Înaltpreasfințitului Justinian. Să nu mai adăugăm și faptul că a fost un număr de ani și Episcop vicar la Cluj”, spunea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, în cuvântul rostit la slujba înmormântării vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira al Maramureșului.

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Arhiepiscopul Justinian Chira – Voievod pe pământ şi rugător în cer | 99 ani de la naștere
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...