Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca, sfințită după 24 de ani de la punerea pietrei de temelie

de | sept. 19, 2021

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos), 19 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit biserica Parohiei „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, de la ora 8:30, Întâistătătorul Eparhiei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, situată pe strada București, din cartierul clujean Mărăști, în proximitatea Parcului „Farmec”.

În continuare, de la ora 10:00, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Alexa Chira, preotul slujitor Vlad-Cornel Bob și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Curajul mărturisirii”, pornind de la versetul scripturistic: „Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri” (Marcu 8, 38).

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preoteasa Maria Chira.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Alexa Chira „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, pr. conf. Ioan Bizău, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu și preot slujitor în perioada 2012-2017, a primit „Crucea Arhiepiscopală”, iar pe preotul slujitor Vlad-Cornel Bob l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Dirijorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, prof. univ. Gheorghe Victor Dumănescu, a fost distins cu „Crucea Transilvană” pentru mireni, dirijoarea corului parohial, preoteasa Maria Chira, epitropul parohiei, Valentin Popan, si domnul Gheorghe Hălmăgean au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului Parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La rându-i, preotul paroh Alexa Chira a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult.

 

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca a luat fiinţă la data de 1 mai 1992 şi câţiva ani slujbele au fost oficiate într-o bisericuţă de lemn, amplasată pe strada Bucureşti, în parcul Farmec. Întemeierea acestei comunități ortodoxe și construcția unei bisericii de zid fiindu-i încredințate părintelui paroh Alexa Chira.

Piatra de temelie a noii bisericii de zid, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, a fost pusă la data de 21 noiembrie 1997. Edificarea propriu-zisă a bisericii a început în anul 1998 și s-a încheiat în anul 2005, la data de 25 noiembrie fiind inaugurat noul lăcaș de închinare, prin slujba de binecuvântare oficiată de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. În anii următori, au demarat lucrările de împodobire a interiorului bisericii parohiale, cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii bisericești Ciprian și Daniela Toma, sub îndrumarea pictorului Viorel Nimigeanu, vrednic de pomenire.

Parohia „Întâmpinarea Domnului” este păstorită, încă de la înființare (1992), de către părintele paroh Alexa Chira, avându-l alături, din anul 2017, pe părintele slujitor Vlad-Cornel Bob.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...