Centenarul Oastei Domnului serbat la Cluj printr-o serie de evenimente religioase și culturale

de | sept. 14, 2023

La împlinirea a 100 de ani de la înființare, membrii Oastei Domnului organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, o serie de evenimente religioase şi culturale desfășurate în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Joi, 14 septembrie 2023, va fi organizată la Casa de Cultură a Studenților expoziția „Oastea Domnului. Un prezent continuu”. Expoziția va putea fi văzută până în data de 30 septembrie în intervalul orar 7:00-22:00.

Sâmbătă, 30 Septembrie 2023, de la ora 14:00 la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, se va desfășura un eveniment intitulat „Oastea Domnului – 100 de ani de luptă duhovnicească”.

Vor lua cuvântul: Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, Episcop Emerit, Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc, președintele Asociației Oastea Domnului și prof. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Un moment muzical va fi susținut de Corul Oastei Domnului din Galați care va interpreta câteva cântări din repertoriul Oastei Domnului.

Intrarea la eveniment este liberă.

Tot sâmbătă 30 septembrie, de la ora 19:30 la Biserica „Sfântul Ierarh Alexandru”, de pe b-dul Muncii nr. 8, din Cluj-Napoca, membrii Asociaţiei Oastea Domnului se vor reuni pentru o seară de cântare.

Dumincă 1 Octombrie, de la ora 10:00 se va oficia Sfânta Liturghie, tot la Biserica „Sf. Ier. Alexandru” în sobor de preoți. Răspunsurile liturghice vor fi date de Corul Oastei Domnului din Galați. În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii vor fi pomeniți pr. Iosif Trifa și poetul Traian Dorz, precum și toți membrii Oastei Domnului trecuți la cele veșnice.

De la ora 14:00 va avea loc Adunarea Anuală a Oastei Domnului, unde va avea loc un program duhovnicesc și cultural, cu poezii, cântări, luări de cuvânt şi mărturii ale membrilor asociaţiei.

Scurt istoric

Oastea Domnului a fost înființată în 1923 de părintele Iosif Trifa, preot vreme de 10 ani într-un mic sat din Apuseni, cu sprijinul Mitropolitului ortodox al Ardealului, Nicolae Bălan.

În gândirea părintelui Iosif Trifa, misiunea Oastei Domnului era cea de „aflare și vestire a lui Iisus cel răstignit.”, „o declarație de război sufletesc contra întunericului și a răutății” din partea unei „armate care lupta sub steagul și conducerea lui Iisus Biruitorul.”

După moartea fondatorului său (1938), mișcarea de renaștere sufletească a avut de suferit, asemenea Bisericii și tuturor mișcărilor religioase, din pricina regimurilor politice. În această perioadă de prigoană, una dintre cele mai importante personalități a fost poetul Traian Dorz (1914-1989).

În ședința din 28 septembrie 1990, Sfântul Sinod al Biserii Ortodoxe Române a recunoscut Mișcarea Oastea Domnului ca asociație religioasă, aprobând statutul ei și numind un ierarh delegat responsabil pentru relațiile cu aceasta.

Astăzi, Oastea Domnului este prezentă pe aproape întreg teritoriul țării noastre, dar și în afara granițele ei.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...