Despre zugravii de icoane pe sticlă de la Mânăstirea Nicula

de | ian. 26, 2024

Am considerat potrivit ca, pentru emisiunea de astăzi, să ne aducem aminte împreună de vechii zugravi de la Nicula care au inițiat și întreținut una dintre cele mai frumoase arte țărănești. Este vorba de icoanele pe sticlă.

Pătrundem din nou, în acest orizont atât de frumos, atât de luminos al iconografiei pe sticlă, artă țărănească care s-a dezvoltat în satul Nicula, aducând gloria acestui sat peste veacuri. Aș dori să ne amintim faptul că vechii zugravi de la Nicula, țărani, au pictat icoane pe sticlă, în primul rând, pentru casele și bisericile sătești.

Icoanele lor reflectă spiritualitatea și sensibilitatea satului tradițional românesc din Ardeal, așa cum și-a împlinit acest sat destinul lui până pe la sfârșitul Primului Război Mondial.

Cult și Cultură
Cult și Cultură
Despre zugravii de icoane pe sticlă de la Mânăstirea Nicula
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/ioanbizau/" target="_self">Pr. Prof. Ioan Bizău</a>

Pr. Prof. Ioan Bizău

Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunilor „Cult și Cultură” și „Evanghelie și Liturghie” la Radio Renașterea.

Emisiuni recente

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...