Dimensiunea anamnetică, dialogică și tămăduitoare a istoriei

de | oct. 13, 2020

Ediția de față a emisiunii Viața Bisericii face parte dintr-un lung șir de întâlniri radiofonice, în cadrul cărora îl avem ca invitat pe pr. conf. univ. habil. Gabriel Viorel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Între domeniile de competență ale părintelui profesor amintim: Istoria bisericească, Istoria instituţiilor ecleziale, Patristica și Problematica diasporei ortodoxe. De asemenea, este conducător de doctorat în cadrul Școlii Doctorale Isidor Todoran.

Prima noastră întâlnire, are ca temă dimensiunea anamnetică, dialogică și vindecătoare a istoriei.

Potrivit părintelui profesor, în şi prin istorie ne cunoaştem; ea este oglinda care ne relevă chipul de până acum şi ne ajută să anticipăm chipul viitor. Ea ne oferă cunoaştere, dar şi autocunoaştere, căutare dar şi afirmare identitară. Istoria este astfel un instrument de cunoaștere prin recurs la experiența înaintașilor.  Istoria este o întâlnire anamnetică cu trecutul. Acesta poate să fie frumos și sublim, urât și rușinos sau, pur și simplu, oarecare. A-l cunoaște este o necesitate, iar al ignora poate deveni o catastrofă.  Pe de altă parte, ignoranța nu este numai inamicul adevărului, ci și al dreptății, al judecății limpezi, al atitudinii corecte, al generozității și omeniei.

Vă dorim audiție cu folos!

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Dimensiunea anamnetică, dialogică și tămăduitoare a istoriei
Dimensiunea anamnetică, dialogică și tămăduitoare a istoriei
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Psalmul 127, un psalm scurt, strălucitor, și bine construit, țese o idilă complicată de răsplată și bunăstare, dar totodată arată și îi fericește pe cei care au frică de Domnul. Dacă în psalmul anterior, poetul ni-a arătat câte bunătăți poate pricinui nădejdea în...

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Paradoxul necredinței sau puterea credinței exprimată în paradoxul ei | Duminica a 4-a din Post

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Ev. Marcu 8, 34-38; 9, 1; Luarea crucii și urmarea lui Hristos „Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va...