Hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej, prăznuit în prezența Mitropolitului Clujului

de | nov. 9, 2021

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, marți, 9 noiembrie 2021, credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din municipiul Dej și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, pentru al 11-lea an consecutiv, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Cu aceast prilej, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol  – arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul eparhial al Arhiepiscopiei Germaniei, protosinghelul Ghelasie Păcurar, protopopul Dejului și parohul bisericii – preotul Ioan Buftea, directorul Asociației Filantropia Ortodoxă Dej – preotul Costinel Șoaită, responsabilul cu activitățile de tineret din Protopopiatul Dej – preotul Vlad Cristian Todoran, preotul Dacian Dumitru Șanta (Parohia Sîngeorz-Băi I) și preotul Aurelian Marian Tocheș (Parohia Toaca, județul Mureș).

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit credincioșilor despre păcatul invidiei și despre viața curată a Sfântului Nectarie.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al parohiei. La chinonic, interpreții de muzică populară Cristina Beldean Moșuțan, Ioana Breda Morar și Ioan Dordoi au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, parohul comunității, protopopul Ioan Buftea, a mulțumit chiriarhului pentru prezență, binecuvântare și pentru purtarea de grijă, precum și tuturor celor prezenți la cel de-al unsprezecelea hram al bisericii, zi în care s-au împlinit și 101 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Nectarie.

În semn de apreciere și respect, pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul Vlad Cristian Todoran (Parohia Ortodoxă Sălișca), responsabilul cu activitățile de tineret din Protopopiatul Dej, iar interpreților de muzică populară prof. Cristina Beldean Moșuțan și Felix Gălan, ambii originari din Dej, le-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților civile și militare, în frunte cu primarul municipiului Dej, Costan Morar, și comandantul Garnizoanei Dej, colonelul Ioan Munteanu. O parte din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în fața bisericii, respectând în acest fel măsurile igienico-sanitare. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de Covid-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

 

Scurt istoric

Parohia Dej V, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie, este una din parohiile tinere ale orașului, fiind înființată în data de 15 mai 2011, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale creștinilor de pe strada Crângului. Piatra de temelie a fost pusă în același an, în data de 13 august 2011.

Până în anul 2016, slujbele au fost oficiate într-un paraclis provizoriu, timp în care se lucra la biserica mare de zid. Începând cu slujba Învierii din același an, slujbele se desfășoară în biserica de zid, care, în prezent, se află în proces de pictare în tehnica frescă.

Săptămânal, în biserica parohiei, se organizează diverse întâlniri și activități, în parteneriat cu Grădinița „Lumea Piticilor” din Dej și cu Liga Tinerilor Ortodocși din Dej.

De asemenea, în sfântul lăcaș se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul din Eghina.

Încă de la înființare, parohia este păstorită de preotul Ioan Buftea. Acesta, începând cu data de 14 ianuarie 2015, a fost numit și protoiereu al Protopopiatului Dej.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...