Hramul Mănăstirii Pantocrator, singura mănăstire din România, ocrotită de Sfântul Paisie Aghioritul

de | iul. 12, 2019 | Actualitatea religioasă

Vineri, 12 iulie 2019, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, Mănăstirea Pantocrator de la Beclean și-a sărbătorit hramul, fiind singurul așezământ monahal din România închinat Sfântului Paisie. 

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica așezământului monahal, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Păcatul a devenit modă”. De asemenea, Ierarhul a evocat câteva amintiri personale legate de întâlnirea cu Sfântul Paisie Aghioritul.

Mănăstirea Pantocrator, cu hramul „Sfântul  Paisie Aghioritul”, a fost înființată la data de 1 iunie 2017, la inițiativa și cu binecuvântarea  Părintelui Mitropolit  Andrei, fiind  situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean, jud. Bistrița-Năsăud. Ea se  află pe locul unei vechi clopotnițe, construită în prima jumătate a secolului XX. Mănăstirea este condusă de ierom. Luca Gheberta, care a fost astăzi hirotesit de Ierarh „Protosinghel”, cu dreptul de a purta „Cruce pectorală”.

În prezent biserica de zid a mănăstirii este pregătită pentru a fi pictată. De asemenea, se lucrează la ansamblul monahal, care va cuprinde chilii, o trapeză și o sală de conferințe.

Sfântul Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai secolului al XX-lea.

Hramul Mănăstirii Pantocrator, singura mănăstire din România, ocrotită de Sfântul Paisie Aghioritul

Acesta s-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși.
În localitatea natală, pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume.
În 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, merge în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, revine acasă.
În a doua sa călătorie la Muntele Athos, va lua hotărârea de a rămâne definitiv aici.
În 1958 pleacă din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde rămâne timp de 4 ani, apoi pleacă în Muntele Sinai.
În anul 1964, revine în Muntele Athos și se stabileşte la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în 1966.
L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, i-a urmat peste puțin timp la Chilia `Sfânta Cruce~, unde a rămas până în 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș.
Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993.
S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.

În zilele de 3 şi 4 iunie 2015, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfăşurat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care, între hotărârile sale, a adoptat şi înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2016, a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, canonizat de Patriarhia Ecumenică în luna ianuarie a anului 2015, cu ziua de pomenire la 12 iulie.

Ultimele articole

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...