Hramul Mănăstirii Pantocrator, singura mănăstire din România, ocrotită de Sfântul Paisie Aghioritul

de | iul. 12, 2019

Vineri, 12 iulie 2019, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, Mănăstirea Pantocrator de la Beclean și-a sărbătorit hramul, fiind singurul așezământ monahal din România închinat Sfântului Paisie. 

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica așezământului monahal, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Păcatul a devenit modă”. De asemenea, Ierarhul a evocat câteva amintiri personale legate de întâlnirea cu Sfântul Paisie Aghioritul.

Mănăstirea Pantocrator, cu hramul „Sfântul  Paisie Aghioritul”, a fost înființată la data de 1 iunie 2017, la inițiativa și cu binecuvântarea  Părintelui Mitropolit  Andrei, fiind  situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean, jud. Bistrița-Năsăud. Ea se  află pe locul unei vechi clopotnițe, construită în prima jumătate a secolului XX. Mănăstirea este condusă de ierom. Luca Gheberta, care a fost astăzi hirotesit de Ierarh „Protosinghel”, cu dreptul de a purta „Cruce pectorală”.

În prezent biserica de zid a mănăstirii este pregătită pentru a fi pictată. De asemenea, se lucrează la ansamblul monahal, care va cuprinde chilii, o trapeză și o sală de conferințe.

Sfântul Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai secolului al XX-lea.

Hramul Mănăstirii Pantocrator, singura mănăstire din România, ocrotită de Sfântul Paisie Aghioritul

Acesta s-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși.
În localitatea natală, pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume.
În 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, merge în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, revine acasă.
În a doua sa călătorie la Muntele Athos, va lua hotărârea de a rămâne definitiv aici.
În 1958 pleacă din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde rămâne timp de 4 ani, apoi pleacă în Muntele Sinai.
În anul 1964, revine în Muntele Athos și se stabileşte la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în 1966.
L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, i-a urmat peste puțin timp la Chilia `Sfânta Cruce~, unde a rămas până în 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș.
Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993.
S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.

În zilele de 3 şi 4 iunie 2015, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfăşurat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care, între hotărârile sale, a adoptat şi înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2016, a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, canonizat de Patriarhia Ecumenică în luna ianuarie a anului 2015, cu ziua de pomenire la 12 iulie.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...