Joia Mare, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Eclesiarhul Catedralei a spălat picioarele a 12 preoți, diaconi și studenți teologi

de | apr. 25, 2019

Sute de credincioși clujeni au luat parte în Joia Mare la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de protos. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitorii lăcașului de cult și profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Slujba a început la ora 7:30, și a fost una specială, pentru că a amintit de Cina cea de Taină, când Mântuitorul Iisus Hristos a instituit Sfânta Euharistie.

După citirea Evangheliei, protos. Simeon Pintea a ținut un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre importanța și semnificația zilei, evidențiind faptul că Domnul Iisus Hristos a instituit, la Cina cea de Taină, Sfânta Euharistie, care a devenit centrul slujirii cultului creștin.

De asemenea, în cadrul Liturghiei, au fost sfințite Paștile, pe care credincioșii clujeni le vor putea primi în noaptea de Înviere.

Totodată, în cadrul Proscomidiei, s-a scos un Agneţ special din care se pregătește Sfânta Euharistie pentru împărtăşirea bolnavilor şi a pruncilor nou-botezaţi, în timpul întregului an.

O rânduială specifică Sfintei și Marii Joi este spălarea picioarelor, ceremonial oficiat în mănăstiri și în catedrale. Astfel, starețul mănăstirii sau ierarhul spală picioarele celor aflați mai jos în ierarhie, reluând astfel momentul spălării picioarelor apostolilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taină.

La finalul Liturghiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, eclesiarhul Catedralei, protos. Simeon Pintea, încins cu un ştergar, a spălat picioarele a doisprezece preoți, diaconi și studenți teologi, în fața Sfântului Altar, urmând astfel exemplul Mântuitorului Hristos, care, înainte de Cina cea de Taină, în smerenia-I desăvârşită, a spălat picioarele ucenicilor. Acest ritual este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie și iubirea aproapelui.

De obicei, acestă rânduială era săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care din motive obiective nu a fost prezent. Înaltpreasfinția Sa s-a aflat la București, unde, la Catedrala Patriarhală, a participat alături de întregul Sinod la sfințirea Sfântului și Marelui Mir.

La vechii evrei, contemporani cu Mântuitorul Iisus Hristos, exista un obicei în care gazda oferea musafirilor veniți de la drum lung și obositor prin pustiul Țării Sfinte apă caldă pentru spălarea picioarelor de praf și alinarea durerilor sau a rănilor provocate de o așa călătorie anevoioasă. Primii creștini au preluat obiceiul spălării picioarelor pelerinilor, act prin care se adâncește smerenia. Ritualul se practică și astăzi, mai ales în mănăstiri, ca un gest de reînnoire a ceea ce a făcut Mântuitorul înainte de Cina cea de Taină.

Mai multe fotografii găsiți AICI

Sute de credincioși clujeni au luat parte în Joia Mare la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 25 aprilie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...