Incursiuni literare
“La oglindă” – revelația descoperirii feminității

<span style='color:#B00000  ;font-size:14px;'>Incursiuni literare</span> <br> “La oglindă” – revelația descoperirii feminității</p>

George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866, d. 9 mai 1918), poet, critic literar, ocazional și traducător, membru titular al Academiei Române din anul 1916, nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi.

Scrierile sale aparțin  patrimoniului cultural național. Creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit. A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste care folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri.

A dat o versiune completă a operei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.

 

Foto credit: Colecţia de artă populară Silvia-Floarea Tóth

Autor

Articole pe aceeași temă

Distribuie