„La oglindă” – revelația descoperirii feminității

de | iun. 6, 2016

George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866, d. 9 mai 1918), poet, critic literar, ocazional și traducător, membru titular al Academiei Române din anul 1916, nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi.

Scrierile sale aparțin  patrimoniului cultural național. Creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit. A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste care folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri.

A dat o versiune completă a operei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.

 

Foto credit: Colecţia de artă populară Silvia-Floarea Tóth

Radio Renasterea
Radio Renasterea
"La oglindă" - revelația descoperirii feminității
"La oglindă" - revelația descoperirii feminității
/

Mai multe

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...