Lansări de carte și priveghere de toată noaptea, la Biserica „Sfinții Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur

de | iun. 30, 2022

Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur, păstorită de preotul paroh Dan Cismaș, a organizat în ultima săptămână, cu ocazia hramului, o serie de manifestări cultural-religioase. Au avut loc lansări de carte și seri duhovnicești:

Duminică seara, 26 iunie, a avut loc o seară duhovnicească, invitat fiind protosinghelul Anastasie Berbecel, duhovnicul Mănăstirii Florești.

În ajunul hramului, marți, 28 iunie, după slujba Vecerniei cu Litie, teologul și scriitorul Mihail Neamțu a susținut conferința cu titlul „Sfântul Pavel, apostolul libertății”.

Manifestările cultural-religioase vor continua joi, 30 iunie, de la ora 18:00, cu lansarea cărților ,,Dialogul Speranței” și ,,Cartea Familiei”, în prezența părintelui Vasile Ioana și a scriitorului Mihail Neamțu. Seara, de la ora 20:30, va fi săvârșită slujba de Priveghere în cinstea icoanei Maicii Domnului Paramythia. Va sluji părintele protos. Natanael Zanfirache, de la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, împreună cu Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.

În aceasta  perioada, credincioșii au ocazia să se închine icoanei Maicii Domnului Paramythia, adusă din Sfântul Munte Athos și aflată în patrimoniul Bisericii ,,Sfântul Nicolae – Dintr-o Zi” din București. Aceasta va rămâne în Cluj-Napoca până vineri, 1 iulie.

De la ora 18.00, pãrintele Vasile Ioana ne asteaptã sã ne rugãm împreunã Maicii Domnului. Apoi, de la ora 19.00, va avea loc prezentarea cãrtilor pãrintelui Vasile: Cartea Familiei si Dialogul Sperantei. Si la acest eveniment, ne vom bucura de prezenta domnului Mihail Neamtu. În finalul întâlnirii, Grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava va sustine un scurt recital de muzicã psalticã. Cei prezenti vor avea posibilitatea de a achizitiona cãrtile pãrintelui Vasile, împreunã cu o dedicatie a sfintiei sale.

Apoi, de la ora 20.30, un sobor de preoti si diaconi, sub protia pãrintelui Natanael Zamfirache, slujitor al Catedralei Mitropolitane, va sãvârsi slujba Privegherii în cinstea icoanei Maicii Domnului „Paramythia”. Se va începe cu Vecernia Mare cu Litie si Utrenia, iar de la miezul noptii se va continua cu Sfânta Liturghie, slujbã la care cei prezenti se vor putea cumineca cu Sfintele Taine (dacã ajuneazã de la ora 15.00). Rãspunsurile liturgice vor fi date de oaspetii nostri suceveni.

Întrucât mâine, 01 iulie, icoana Maicii Domnului va pleca de la biserica noastrã, vã asteptãm sã petrecem o searã (cei mai râvnitori, o noapte) în cinstea Maicii Sfinte!, spune preotul paroh, Pr. Dan Cismaș.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din decembrie 1989.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Iustinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma.

Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA), iar celelalte trei: 283 kg, 142 kg și 60 kg.

Biserica, de dimensiuni impresionante, se află în proces de pictare, în tehnica frescă. Lucrările sunt executate de o echipă de pictori coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 de m și o înălțime de 62 de m. Până acum au fost pictați aproximativ 2.000 de mp. Anul acesta, potrivit preotului paroh Dan Cismaș, sunt propuși spre pictare 1.500 mp. Costurile picturii din acest an depășesc suma de 1.000.000 lei.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Dorian Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...