Mitropolitul Andrei, la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare

de | aug. 6, 2023

Marele praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorit în mod deosebit de credincioșii din județul Bistrița-Năsăud, care au participat în număr mare la hramul Mănăstirii de la Ilva Mare. Încă de sâmbătă seara, o parte dintre credincioşi s-au adunat la mănăstire, participând la slujba Privegherii.

Duminică dimineața, 6 august 2023, în mijlocul obștii monahale a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie în pridvorul așezământului monahal, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: Consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Ioan Grama, protopopul Năsăudului, Pr. Ioan Dâmbu, duhovnicul mănăstirii, Protos. Daniil Ureche, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Încurajare”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la momentul rânduit, Teodora Simionca, interpretă de muzică populară, a cântat mai multe pricesne închinate Maicii Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului de obște.

Părintele duhovnic Daniil Ureche a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a sutelor de credincioşilor, veniți în număr mare la hramul mănăstirii.

Tot cu prilejul hramului mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit  o troiță, monument al eroilor, din incinta muzeului de mineralogie al așezământului monahal.

Scurt istoric

Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care s-au început și lucrarile de construcție la biserică și la ansamblul monahal. Lăcașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit.

La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În acest timp mănăstirea a primit donație un teren într-o poieniță în mijlocul pădurii, la un kilometru distanță, unde s-au construit un mic paraclis și câteva chilii, cu hramul Sfântului Mucenic Fanurie. Schitul a fost pictat de maici, iar pe data de 14 iulie 2007 a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul. Aici se retrag maicile la rugăciune.

În 2001 s-a început construcția unei noi biserici, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, fiind sfințită la data de 28 septembrie 2014 de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

În prezent, mănăstirea are 13 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.

Text și imagini: Sidor Dumitru Arsente

Mai multe fotografii AICI. 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...